Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Μείωση των αγορών κατά 3 τρισ. δολάρια φέρνει το «τέλος» του QE

Πηγή: Pixabay

Αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης και άλλων αναπτυγμένων οικονομιών αναμένουν το επόμενο έτος αναλυτές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στη μείωση ή τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Οι εκτιμήσεις της JP Morgan

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JP Morgan, τα ποσά ομολόγων που θα αγοράσουν το 2022 οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ΕΚΤ), των ΗΠΑ (Fed), της Ιαπωνίας (BoJ) και της Βρετανίας (BoE) θα μειωθούν κατά 2 τρισ. δολάρια. 

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 45 μονάδες βάσης (σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα), ενώ ακόμη μεγαλύτερη αύξηση αναμένουν για τις αποδόσεις των αμερικανικών (75 μ.β.) και των βρετανικών (55 μ.β.).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η JP Morgan προβλέπει ότι οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες θα μειωθούν κατά περίπου 3 τρις. δολάρια, οδηγώντας σε μία μέση αύξηση των αποδόσεων κατά 20-25 μ.β.

Η Fed ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τερματίσει τις καθαρές αγορές ομολόγων, ύψους 120 δις. δολαρίων τον μήνα, τον Μάρτιο, ενώ το QE της ΒοΕ, ύψους 895 δις. στερλινών (1,18 τρις. δολαρίων) ολοκληρώνεται αυτό τον μήνα.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θα σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 1,85 τρις. ευρώ, τον Μάρτιο, αλλά θα συνεχίσει με χαμηλότερες αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της (APP). Η Fed και η BoE θα συνεχίσουν τις επαναγορές ομολόγων που λήγουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι έντονα αρνητικό.

Μεγαλύτερο πρόβλημα για τα βρετανικά ομόλογα βλέπει η ING

Σύμφωνα με την ING, τα βρετανικά κρατικά ομόλογα μπορεί να υποστούν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο καθώς εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν μία προσφορά 110 δις. στερλινών το 2022 έναντι μόλις 14 δις. στερλινών φέτος.

Επιπλέον, η ΒοΕ σχεδιάζει να σταματήσει τις επανεπενδύσεις ομολόγων που λήγουν μόλις τα επιτόκια αυξηθούν στο 0,5%, ένα επίπεδο που είναι πιθανό να φθάσουν στα μέσα του επόμενου έτους, ενώ μόλις τα επιτόκια αυξηθούν στο 1% μπορεί να εξετάσει την πώληση των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.   

Οι εκτιμήσεις της BofA

Για τον επικεφαλής αναλυτή επιτοκίων της BofA, Ralf Preusser, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν 20-30 μ.β.

Ιδιαίτερα ευάλωτα φαίνονται τα γαλλικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων είναι αυξημένη μόνο 35 μ.β. σε σχέση με τα γερμανικά, αλλά σύμφωνα με την Unicredit θα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκδόσεις ομολόγων που δεν θα καλυφθούν από αγορές της ΕΚΤ. Η ιταλική τράπεζα εκτιμά ότι οι καθαρές εκδόσεις γαλλικού χρέους θα ανέλθουν σε 120 δις. ευρώ το 2022.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ