Νέα
  • ΓΔ: 869.4 +1.07%
  • Τζίρος: 6,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bitcoin: Γιατί παραμένουν πολύ μεγάλες οι διακυμάνσεις των τιμών του

Πηγή: Pixabay

Το bitcoin έγινε ευρύτερα αποδεκτό από το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο φέτος και η τιμή του έκανε αλλεπάλληλα υψηλά ρεκόρ, φθάνοντας τα 68.000 δολάρια τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η μεταβλητότητα του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος είναι το ίδιο υψηλή σήμερα που η τιμή του ανέρχεται σχεδόν σε 50.000 δολάρια με όταν ήταν στα 5.000 δολάρια. Το 2017, η τιμή του bitcoin σημείωσε μεταβολή μεγαλύτερη από δύο τυπικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο συνολικά 23 φορές, ενώ από την αρχή του 2021 έχει καταγράψει ήδη 19 τέτοιες κινήσεις, με άλλα λόγια εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα.

Οι λόγοι των μεγάλων διακυμάνσεων

Το Bloomberg αναφέρει διάφορους λόγους, για τους οποίους συνεχίζονται οι μεγάλες διακυμάνσεις. Κατ’ αρχήν, παραμένει δύσκολο να διαπιστωθεί που πρέπει να κατατάξει κανείς το bitcoin ως χρηματοπιστωτικό μέσο. Το μόνο βέβαιο εν προκειμένω είναι η περιορισμένη προσφορά του: Μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin θα κυκλοφορήσουν.

«Υπάρχει ακόμη ένας τόνος αβεβαιότητας για το μέλλον – έχει γίνει (το bitcoin) τόσο κατεστημένο, ώστε γνωρίζουμε ότι έχει αξία, αλλά ποια είναι αυτή, νομίζω ότι είναι θέμα μεγάλης συζήτησης», δήλωσε ο Jim Greco, γενικός διευθυντής της Radkl.

Ενας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι τα crypto διαπραγματεύονται κάθε ημέρα του έτους σε όλο τον κόσμο σε μία σειρά χρηματιστηρίων. Τα Σαββατοκύριακα που οι συναλλαγές είναι χαμηλές, οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται δραματικά, ενώ δεν υπάρχουν θεσμοί, όπως στα χρηματιστήρια μετοχών, για τη διακοπή των συναλλαγών σε περιπτώσεις ακραίων μεταβολών, δήλωσε η  Noelle Acheson της Genesis.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, η μέση διακύμανση 30 ημερών και 180 ημερών για το bitcoin φέτος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά ετών, με εξαίρεση δύο χρόνια.

Περιορισμένη η προσφορά bitcoin για διαπραγμάτευση

Η μεταβλητότητα διογκώνεται και από το γεγονός ότι η διαθέσιμη προσφορά bitcoin για διαπραγμάτευση μειώνεται, δήλωσε, σημειώνοντας ότι πάνω από το 75% της σημερινής προσφοράς του διατηρείται σε λογαριασμούς που δεν είναι ρευστοποιήσιμοι, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται συνεχώς φέτος.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις είναι βέβαια δρόμος διπλής κατεύθυνσης, καθώς το bitcoin καταγράφει φέτος κέρδη 60% και είναι ένα από τα assets με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ