Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Ξέφυγαν οι τιμές το 2021 - Ποδαρικό με ρεκόρ για την Ελλάδα το 2022

Με ιστορικά υψηλές τιμές ρεύματος κλείνει το 2021 για την Ευρώπη, μία εξέλιξη που θα αφήσει βαριά τη σκιά της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και το 2022.

Ο καινούριος χρόνος κάνει μάλιστα... ποδαρικό με αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα, η οποία έχει σήμερα Πρωτοχρονιά το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη με 143,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σήμερα στην ακρίβεια του ηλεκτιρκού ρεύματος. Πηγή: Energylive

Κι αυτό ενώ ο Δεκέμβρης και ο Νοέμβρης έκλεισε για την Ελλάδα με μέση τιμή προημερήσιας αγοράς πάνω από 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Παρά τη μείωση των τιμών χονδρικής τις τελευταίες ημέρες, αυτές εκτινάχθηκαν το 2021 σε πρωτοφανή  επίπεδα. 

Η μέση τιμή του ρεύματος στη Γερμανία σε μέσα επίπεδα του 2021 ανήλθε σε 96,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Γαλλία στα 109,17 ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται στις τιμές των καθημερινών δημοπρασιών. Οι Ισπανοί πλήρωσαν 111,93 ευρώ και οι Βρετανοί, 117,82 ευρώ, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες 62,31 ευρώ. 

Υψηλότεροι οι λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε υψηλότερους λογαριασμούς το 2022 για τους καταναλωτές και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Μεταλλευτικές βιομηχανίες έχουν αναγκαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους, ενώ κάποιες βιομηχανίες λιπασμάτων προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας τους.

Προοπτικές μεγάλης μείωσης των τιμών δεν φαίνονται στον ορίζοντα, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα νοικοκυριά αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες  αυξήσεις τα επόμενα χρόνια, όταν θα περάσουν σε αυτά οι υψηλές τιμές χονδρικής. Οι βιομηχανίες θα αντιμετωπίσουν και πρόβλημα παροχής ρεύματος τον Ιανουάριο, όταν περίπου το 30% των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων θα είναι εκτός λειτουργίας.

Οι επιδοτήσεις του 2022

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επιδοτήσεις ρεύματος αλλάζουν μηχανισμό από σήμερα και για τον Ιανουάριο θα δοθούν με βασικό κριτήριο την χρήση του ακινήτου, δηλαδή αν είναι κύρια κατοικία ή εξοχικό αναμένεται να προχωρήσει η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος το 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ο νέος μηχανισμός που μπαίνει σε εφαρμογή για την στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα λειτουργήσει τεχνικά με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε και το τελευταίο 4μηνο του 2021 με την βασική διαφορά πως τώρα πλέον θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για κύριες κατοικίες και όχι οι λογαριασμοί εξοχικών κλπ. 

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες εξαιρέσεις - αν και αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει κλειδώσει - δηλαδή να υπάρξουν κάποιες κύριες κατοικίες που δεν θα επιδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε κριτήρια, ενδεχομένως εισοδήματος ή και τ.μ.. Ωστόσο δεν αποκλείεται το μόνο κριτήριο να είναι η χρήση του επιδοτούμενο ακινήτου ως κύρια κατοικία, καθώς σε αυτή τη φάση δείχνει να απομακρύνεται το σενάριο των εισοδηματικών κριτηρίων, τουλάχιστον των «σφιχτών» εισοδηματικών κριτηρίων.     

Επιχειρήσεις 

Σε κάθε περίπτωση οι επιδοτήσεις θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις που σήμερα δεν επιδοτούνται. Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιδοτούνται μαζί με τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης, ενώ υπάρχουν και άλλα μέτρα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα μέσης τάσης. 

Με τον νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2022, η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, που χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης.

Υβριδικό το νέο σύστημα 

Ενώ όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχαν δυο σενάρια στο τραπέζι που περιελάμβαναν και τα δυο εισοδηματικά κριτήρια: 

  1. Επιδότηση του 80% των καταναλωτών με χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια 
  2. Επιδότηση του 50% των καταναλωτών με σφιχτά εισοδηματικά κριτήρια 

φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μια «υβριδική» λύση, καθώς θα επιδοτηθούν και τον Ιανουάριο σχεδόν όλοι οι καταναλωτές αλλά όχι όλα τα ακίνητα.    

Οι σχετικές αποφάσεις «κλείδωσαν» σήμερα σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.      

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η αξιολόγηση της κατάστασης στη διεθνή αγορά ενέργειας και η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και στο ύψος του πληθωρισμού και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται. 

Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης φυσικού αερίου όταν ακριβώς ανέκαμψε η ζήτηση μετά τα lockdown του 2020. Η τιμή του αερίου εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, φθάνοντας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του αποκλιμακώθηκε, λόγω του πιο ήπιου καιρού και της αποστολής αυξημένων φορτίων LNG από τις ΗΠΑ, αλλά παραμένει πολλαπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η ενεργειακή κρίση οξύνθηκε και από τις χαμηλότερες από τις συνήθεις ταχύτητες των ανέμων και τις διακοπές λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων που πίεσαν τα δίκτυα διανομής, αναγκάζοντας τις ενεργειακές εταιρείες να καίνε ορυκτά καύσιμα που μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Με την αύξηση της χρήσης του άνθρακα, του λιγνίτη και του πετρελαίου, το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων εκτινάχθηκε. Οι προθεσμιακές τιμές για τον άνθρακα υπερδιπλασιάστηκαν φέτος στα περίπου 80 ευρώ ανά μετρικό τόνο, αυξάνοντας το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πληροφορίες από Bloomberg 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ