Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΟΣΑ: Τα lockdown δεν θα τελειώσουν ακόμη και μετά το εμβόλιο

ΟΟΣΑ
Πηγή: APImages

«Πιθανότατα έχουμε μπροστά μας άλλους έξι έως εννέα ή δώδεκα δύσκολους μήνες», ανέφερε η Λόρενς Μπουν κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου, προσθέτοντας ότι ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν τις οικονομίες των χωρών καθώς προχωρά ο εμβολιασμός των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι ναι μεν οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το 2021 θα βελτιωθούν αν και με αναιμικό ρυθμό. Μάλιστα ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί στα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η ανάκαμψη δεν θα είναι ίση σε όλες τις χώρες. Η κινεζική οικονομία, για παράδειγμα, θα «τρέξει» με ρυθμό 8% το 2021, ενώ άλλες οικονομίες-μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη 3% κατά μέσο όρο.

Μιλώντας από το Παρίσι, η Λ. Μπουν εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν τις δαπάνες τους για να βοηθήσουν στη στήριξη των οικονομιών τους ενόψει αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υιοθέτηση μιας πιο χαλαρής στάσης για τη διαχείριση των εθνικών προϋπολογισμών.

«Αυτά τα μέτρα στήριξης έχουν πραγματικά νόημα. Είναι προσωρινά, γιατί είναι μία προσωρινή κρίση. Θα έχουμε λοιπόν και προσωρινή αύξηση στο χρέος ως ποσοστού του ΑΕΠ» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι «από τη στιγμή που θα βγούμε από την κρίση, ο οικονομικός ιστός που θα έχουμε διατηρήσει χάρη σε αυτά τα μέτρα, θα ενισχυθεί». Τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε και την εξέλιξη των δημοσιονομικών σε κάθε χώρα. Πρόκειται για μία πολύ διαφορετική προσέγγιση από εκείνη που υπαγόρευσε ο ΟΟΣΑ στις χώρες όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τότε μετά τα «γενναία» προγράμματα τόνωσης των οικονομιών, η συμβουλή του οργανισμού, όπως και του ΔΝΤ, ήταν αυστηρή λιτότητα. 

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης για διεύρυνση της ανισότητας, με τους εργαζομένους με χαμηλότερες αποδοχές να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ