Νέα

Φυσικό αέριο: Ανοδικά κινείται η τιμή του στην Ευρώπη - Κοντά στα 90 ευρώ

Ανοδικά κινείται η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη , φθάνοντας νωρίς το απόγευμα στα 93,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 5%,  ενώ πριν λίγο κινείτο περί τα 90 ευρώ.

Τα συμβόλαια για παραδόσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σημείωναν επίσης αύξηση 5%.

Η τιμή του αερίου στην προημερήσια αγορά της Ευρώπης αυξήθηκε στα 94 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Aν και είναι σχεδόν η μισή από το υψηλό επίπεδο των 182,3 ευρώ που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο, παραμένει υψηλότερη σε σχέση με την τελευταία ημέρα του 2021, όταν είχε υποχωρήσει κάτω από τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Εξ άλλου, η προημερήσια τιμή του ρεύματος στη Γερμανία αυξήθηκε πάνω από 50% και στη Γαλλία 17%.

Οι ανησυχίες για τα αποθέματα και τον καιρό

Η μεταβλητότητα στην αγορά αερίου είναι πολύ υψηλή, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν 30% χθες, εν μέσω ανησυχιών για τα χαμηλά αποθέματα αερίου, τον καιρό και τον περιορισμό της προσφοράς από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ole Hansen, επικεφαλής αναλυτή για τα εμπορεύματα της Saxo Bank, οι τιμές του αερίου στην ΕΕ και τη Βρετανία παραμένουν στο έλεος του καιρού, του ρυθμού των φορτίων LNG και της Ρωσίας.

«Τον Ιανουάριο, η τιμή του αερίου κινείται ξανά ανοδικά, με την προοπτική ότι ο καιρός θα γίνει πιο ψυχρός και θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και των πολύ χαμηλών προμηθειών από τη Ρωσία, ιδιαίτερα μέσω των δύο σημαντικών αγωγών από την Πολωνία και την Ουκρανία», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Είναι δύσκολο να πει κανείς, αν η Ρωσία ηθελημένα συγκρατεί την προσφορά λόγω της καθυστέρησης στην έγκριση του αγωγού Nord Stream 2 και της κρίσης με την Ουκρανία».

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ