Νέα
  • ΓΔ: 949.39 -0.67%
  • Τζίρος: 77,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακό κόστος - Σε δύο άξονες τα νέα μέτρα: Μείωση κατανάλωσης και οικονομική βοήθεια

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σε δύο επίπεδα κινήθηκαν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης της κυβέρνησης: α) στη δημιουργία κινήτρων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και β) στην επιδότηση του ενεργειακού κόστους.

Τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν το πιο ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο μέτρο για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών και η κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα την κατανάλωση περνάει το μήνυμα ότι όποιος καταναλώνει λιγότερη ενέργεια επιδοτείται περισσότερο.

Την ίδια στιγμή η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επιδότηση για την αντικατάσταση συσκευών χαμηλής ενεργειακής κλάσης με συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης στοχεύει να ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να μειώσουν μακροπρόθεσμα την κατανάλωση ενέργειας και το ενεργειακό τους κόστος.

Όπως είπε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τα νοικοκυριά που καλούνται να θερμάνουν τα σπίτια τους στη μέση του χειμώνα.

Η χονδρική τιμή στο ρεύμα τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε στα 229 €/Mwh, τον Δεκέμβριο στα 235 €/Mwh, ενώ τον Ιανουάριο -μέχρι σήμερα- δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στα 176 €/Mwh, αλλά παραμένει τρεις φορές υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Εν τω μεταξύ, για σήμερα Σάββατο η τιμή της χονδρεμπορικής ανέβηκε στα 250 ευρώ/MWh και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της ανόδου της ζήτησης.

Τα νέα μέτρα

Ο κ. Σκρέκας εξειδίκευσε τα νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Στο ηλεκτρικό ρεύμα, για τους οικιακούς καταναλωτές θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Το μέτρο αφορά πάνω από 4 εκατ. παροχές. Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh. Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 42 ευρώ.

Τα κλιμακωτά μέτρα, εκτός από τη στόχευση επιβράβευσης της μικρότερης κατανάλωσης, έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς μικρότερες καταναλώσεις κάνουν τα μικρότερα σπίτια και αυτά θα λάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν διατεθεί περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ συνολικά για τη στήριξη των νοικοκυριών. Τον Ιανουάριο τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης βάλλονται βάναυσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην ενέργεια. Η στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει την μετακύλιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ