Νέα
  • ΓΔ: 865.55 -0.26%
  • Τζίρος: 21,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Πιο αργό ρυθμό μείωσης του χρέους προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η συζήτηση για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει ξεκινήσει για τα καλά και οι θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών ξεδιπλώνονται σταδιακά καθώς από το 2023 θα τεθεί ξανά σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που είναι σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 λόγω του κορονοϊού.

Η συζήτηση ξεκίνησε επίσημα τον Οκτώβριο, με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη αλλαγών στο ΣΣΑ, στην οποία τόνιζε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν θα πρέπει να πλήξουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη συνέχεια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε τις δικές του θέσεις, δίνοντας έμφαση στην αλλαγή των κανόνων για το δημόσιο χρέος, ώστε το επιτρεπτό όριο να αυξηθεί από το 60% του ΑΕΠ στο 100% του ΑΕΠ, με παράλληλη πρόβλεψη ότι οι δαπάνες των χωρών δεν θα πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Λέιν: Γιατί η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει με πιο αργό ρυθμό

Θέση για την αλλαγή του ΣΣΑ πήρε τώρα και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα αυτό, ο Λέιν είπε ότι συμφωνεί πως πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα του χρέους, αλλά τόνισε ότι σε έναν κόσμο που τα επιτόκια είναι χαμηλά η μείωσή του θα μπορούσε να γίνει με πιο αργό ρυθμό.

Αντί, δηλαδή, για τον προβλεπόμενο σήμερα ετήσιο ρυθμό μείωσης 5% του χρέους πάνω από το επιτρεπτό όριο, θα μπορούσε η μείωση να γίνει με ένα πιο αργό ρυθμό, όπως 3%. Σε μία τέτοια περίπτωση, βέβαια, θα χρειάζονταν και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από μία χώρα για την επαναφορά του χρέους της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς το χρέος της ξεπέρασε πέρυσι το 200% του ΑΕΠ και χωρίς σημαντική ελάφρυνση των κανόνων θα χρειαζόταν πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο, τα οποία θα διακύβευαν τον στόχο για την ανάπτυξη.

Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ φέτος

Ο κ. Λέιν είπε ότι αναφέρθηκε σε προσωπικές του προτάσεις, αλλά είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι ο ίδιος εκφράζει ουσιαστικά και μία γενικότερη τάση που υπάρχει στην ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο Λέιν επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων της φέτος καθώς δεν πληρούνται τα κριτήρια που έχει θέσει σχετικά με τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, είπε ότι παρά τη μικρή περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 5% τον Δεκέμβριο δεν έχει αλλάξει η πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί φέτος και θα διαμορφωθεί κάτω από το 2% το 2023 και το 2024.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ