Νέα
 • ΓΔ: 860.06 +1.03%
 • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα μέτρα στήριξης: Στο τραπέζι κορονοχρέη, παράταση πληρωμών, επιστρεπτέες και αναστολές

Πηγή: Eurokinissi

Περιορισμένου εύρους και απολύτως στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ανακοινώνονται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για μέτρα εντός των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού.

Το μίγμα της δέσμης μέτρων δίνει βαρύτητα στην προστασία των θέσεων εργασίας με διεύρυνση των αναστολών συμβάσεων, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα και τη χρονική μετάθεση των «πανδημικών» υποχρεώσεων, όπως είναι η ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν τα περιθώρια μεγαλύτερου «κουρέματος» στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι:

 1. Διεύρυνση των ΚΑΔ με ένταξη νέων κυρίως από τους κλάδους της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κρίνεται σκόπιμο να στηριχθούν οικονομικά οι εργαζόμενοι μέσω των αναστολών συμβάσεων.
  Οι επιχειρήσεις της εστίασης και άλλων κλάδων θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή το 25% των εργαζομένων τους για διάστημα δύο εβδομάδων, από αύριο και έως το τέλος του μήνα. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης των 534 ευρώ για το διάστημα που θα ανασταλεί η σύμβασή τους.
 2. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, παλαιών και νέων που κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου. Είναι ένα μέτρο που διευκολύνει τους πληττόμενους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
   

   
 3. Παράταση στην ένταξη στη ρύθμιση για κορονο-χρέη: Οι χαμηλές ταχύτητες που καταγράφονται στη ρύθμιση αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην αγορά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης βάζουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου το θέμα της επιμήκυνσης του χρονικού περιθωρίου ένταξης στη ρύθμιση των κορονοχρεών τουλάχιστον μέχρι να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά. Eξετάζεται να δοθεί ανάσα πάνω από ένα μήνα στους οφειλέτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, ενώ οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν «πάγωμα» των πληρωμών έως τον ερχόμενο Ιούνιο.
  Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2022, αλλά μέχρι στιγμής η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Από τους περίπου 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια, λιγότεροι από 40.000 έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι στιγμής, ενώ σε 15 ημέρες εκπνέει η προθεσμία. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
 4. Νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του πλαισίου που προβλέπεται για τις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά-μαθητές που νοσούν από κορονοϊό. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.
  Αυτό που θα αλλάξει με την νέα ρύθμιση είναι το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020) για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες τότε, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν εντελώς διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Παράλληλα, θα προβλέπεται πως η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα.
  Με την νέα ρύθμιση θα προβλεφθεί πως οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Η νέα ρύθμιση θα μπορεί έτσι να «κουμπώσει» στο τρέχον αλλά και σε κάθε επόμενο κύμα της πανδημίας (εφόσον χρειαστεί) ανάλογα με τις εκάστοτε προβλέψεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Δεύτερη παρέμβαση

Σε δεύτερο χρόνο, την άνοιξη, θα διερευνηθεί εάν και πόσο θα χρειαστεί να αυξηθεί ο συντελεστής κουρέματος στην επιστρεπτέα προκαταβολή ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Με τα σημερινά δεδομένα το «κούρεμα» φθάνει το 75%, καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31ης Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά.

Επίσης, εξετάζεται μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής ή και νέα παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022 για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ