Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρύθμιση σε 36-72 δόσεις για κορονοχρέη: Στενεύουν τα περιθώρια για νέα παράταση

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του το οικονομικό επιτελείο σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα μόλις 45.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν προχωρήσει στη ρύθμιση από το σύνολο των περίπου 830.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων της, από το υπουργείο Οικονομικών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για νέα παράταση.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είπε χθες ότι δεν υπάρχει συζήτηση για νέα παράταση, υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι που θέλουν να μπουν και να ρυθμίσουν μπαίνουν, δεν θα περιμένουν τους άλλους. Πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μπουν στην κανονικότητα». Επί της ουσίας εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παράτασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου το θέμα θα εξεταστεί με τα δεδομένα που θα υπάρχουν λίγο πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, η οποία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου. Ενας πρόσθετος παράγοντας που συνηγορεί υπέρ της παράτασης, είναι ότι η ενοποίηση των εντασσόμενων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και τον ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, οπότε οι ενδιαφερόμενοι χρειάζονται λίγες ημέρες για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να αυξηθεί το ενδιαφέρον όταν τα περιθώρια θα περιοριστούν, αφού πολλοί από εκείνους που διστάζουν λόγω της άμεσης πληρωμής της πρώτης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση, ήτοι εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτηση θα σπεύσουν να ενταχθούν.

Ποιες οφειλές εξαιρούνται

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται:

α) Ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

β) Οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις.

γ) Δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.

Όλες οι βασικές οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 36 και μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις, από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως υπολογισμένο.

Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων δεν θα επιβαρύνονται με τόκο.

Σε κάθε περίπτωση καθυστέρηση καταβολής δόσης της ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να υπαχθούν:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Ιούλιο 2021.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια επαγγελματικής στέγης σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ή εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021.

ε) Εργαζόμενοι σε «πληττόμενες» επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς «Συν-Εργασία».

στ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Και κάρτες εξωτερικού θα δέχεται η ΑΑΔΕ

Την αποδοχή και καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό για την είσπραξη δημοσίων εσόδων αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίου Εσόδων. Η ΑΑΔΕ έχει απευθύνει πρόσκληση ανοιχτής διαβούλευσης για τη σύναψη σύμβασης με νομίμως αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει για λογαριασμό της ΑΑΔΕ, συναλλαγές με τη χρήση καρτών εκδόσεως αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

Σήμερα, σε συνεργασία με την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ η ΑΑΔΕ και η ΓΓΠΣΔΔ αποδέχονται συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τόσο με φυσική (Card Present) όσο και χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS – Card not Present).

Η ΑΑΔΕ θα επιλέξει έναν Ανάδοχο του έργου, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει το σύνολο των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών εξωτερικού, βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας και κριτηρίων.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ