Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε δύσκολο «γρίφο» εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ακρίβεια - Φόβοι, αντοχές και σενάρια

Πηγή: Pixabay

Ο πληθωρισμός είναι αυτός που ανησυχεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν το κρύβουν κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ανέφερε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εκτιμήσεις δυστυχώς διαψεύστηκαν, αφού ο πληθωρισμός διαρκεί περισσότερο και έχει μεγαλύτερη ένταση.

Ανέφερε, επίσης, ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός για το 2022 θα διατηρηθεί υψηλά επίπεδα και θα κινηθεί στην περιοχή του 3%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι ότι θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2% που θεωρείται οικονομικά αποδεκτό.

Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης, αν και ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει αντανακλαστικά και θα παρέμβει άμεσα όταν χρειαστεί.

Επιχείρηση «τόνωσης της ρευστότητας»

Στο αμέσως προσεχές διάστημα εκτός από τα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί κάτι επιπλέον και εκεί που θα δοθεί έμφαση είναι η στήριξη της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί τελικά παράταση στην προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση οφειλών που γεννήθηκαν στην πανδημία, που εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να πει αν θα δοθεί ή όχι παράταση, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι τελικά είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, αφού η μέχρι σήμερα η συμμετοχή είναι υποτυπώδης και δεν ξεπερνά τις 50.000 αιτήσεις επί συνόλου περίπου 800.000 οφειλετών που μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση και οι οποίοι οφείλουν συνολικά 2,2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, το μεγάλο αγκάθι παραμένει το ενεργειακό κόστος, που για την ώρα δεν φαίνεται να υποχωρεί. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τιμές καλπάζουν, ενώ οι τιμές του πετρελαίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σήμερα, μάλιστα, το Brent ξεπέρασε και τα 88 δολάρια το βαρέλι, κάτι που αποτελεί και νέο ρεκόρ, από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στις 10 πιο ακριβές πόλεις η Αθήνα 

Την ίδια στιγμή, στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά συγκαταλέχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η Αθήνα.

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας για τον δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI) που διεξάγουν οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control) και της Ουγγαρίας (MEKH), σε συνεργασία με την εταιρεία ενεργειακών συμβούλων VaasaEET, είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το Δεκέμβριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η έκτη ακριβότερη πόλη ως προς τις τιμές λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου πλήρωσαν με 0,315 ευρώ την κιλοβατώρα. Η ακριβότερη πόλη της Ευρώπης ήταν η Κοπεγχάγη, με τιμή στα σχεδόν 0,40 ευρώ. Ακολούθησαν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρώ, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ και το Αμστερνταμ με περίπου 0,343 ευρώ.

Οι τιμές αυτές συμπεριλαμβάνουν και τους φόρους. Η μέση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ ήταν στα 0,24 ευρώ και στις 33 πόλεις της έρευνας στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στον αντίποδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης που μέτρησε ο HEPI είναι το Κίεβο με 0,0546 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, το Βελιγράδι με 0,0811 ευρώ, η Βουδαπέστη με 0,105 ευρώ, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την Κιλοβατώρα, η Βαλέτα της Μάλτας και η Σόφια με 0,123 ευρώ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ