Νέα
  • ΓΔ: 1040.44 +0.94%
  • Τζίρος: 31,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Ποιο μήνυμα θα στείλει σήμερα για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Η Fed αναμένεται να στείλει σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της σήμερα το βράδυ, το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και ότι θα εξετάσει την περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της, αντιστρέφοντας τις χαλαρές πολιτικές που ακολουθούσε για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε το 7% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. Ωστόσο, καθώς οι μετοχές υποχωρούν βίαια, η Fed πιθανότατα θα αναφέρει ότι θα είναι έτοιμη για την αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο.

«Δεν περιμένουμε να δώσουν σήμα χαλαρής πολιτικής», δήλωσε επικεφαλής αναλυτής της Bank of America, προσθέτοντας: «Η αγορά ομολόγων φαίνεται να αντιδρά στην πτώση των μετοχών και τις γεωπολιτικές εντάσεις, έτσι ίσως η Fed να μη φανεί τόσο αυστηρή όσο θα ήταν υπό διαφορετικές συνθήκες στην αγορά. Δεν θεωρούμε, ωστόσο, ότι η Fed θα βγει και θα πει ότι η αγορά κάνει λάθος όταν προεξοφλεί ότι θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος».

Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που η Fed αντιμετωπίζει πρόβλημα πληθωρισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων ενισχύθηκε και από τα δύο χρόνια υπερβολικά χαλαρών πολιτικών με στόχο την άμβλυνση του αντίκτυπου από τον κορονοϊό.

Ο αναλυτής της BofA σημείωσε ότι η Fed μπορεί να δείξει ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά το 2018 θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου. Μία αντίστοιχη προαναγγελία είχε κάνει το 2015, με μία ανακοίνωσή της έναν μήνα πριν από την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το sell-off στις μετοχές δυσκολεύει το έργο

Σε κάθε περίπτωση, το sell-off στα χρηματιστήρια έχει κάνει δυσκολότερη το έργο της Fed. Ο S&P 500 υποχώρησε σε φάση διόρθωσης τη Δευτέρα, με τις απώλειες του να φθάνουν το 10% σε σχέση με το τελευταίο υψηλό επίπεδο, πριν σημειωθεί μία πρωτοφανούς έκταση ενδοσυνεδριακή ανατροπή.

Με την πανδημία να συνεχίζεται και το μέτωπο της Ουκρανίας ανοιχτό, η Fed θα επισημάνει τους κινδύνους αυτούς.

Η μείωση του ενεργητικού

Οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν και για τη μείωση του ενεργητικού της τράπεζας, ύψους 9 τρισ. δολαρίων, το οποίο υπερδιπλασιάστηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, συζήτησαν το θέμα αυτό και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η μείωση του ισολογισμού θα αρχίσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της τράπεζας, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ήταν ο βασικός λόγος για τη διόγκωση του ισολογισμού της καθώς η Fed αγόραζε κάθε μήνα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, ύψους 120 δισ. δολαρίων

Ο αναλυτής της BofA θεωρεί ότι το 70% έως 80% του sell-off των μετοχών οφείλεται στις κινήσεις σύσφιξης της πολιτικής της Fed

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ