Νέα
  • ΓΔ: 1392.08 +0.79%
  • Τζίρος: 67,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Στην «3η κατηγορία» της ΕΕ η Ελλάδα - Τι δείχνει ο «χάρτης» της Eurostat

Με τη διαδικασία της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από τον Μάιο του 2022, να έχει ξεκινήσει, ενδιαφέρον έχουν τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat για το ύψος του στις χώρες της ΕΕ.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ είχαν τον θεσμό του κατώτατου μισθού την 1η Ιανουαρίου του 2022, με την Ιταλία, τη Δανία, την Κύπρο, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία να αποτελούν τις εξαιρέσεις.

Μεταξύ των 21 χωρών, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανερχόταν σε 774 ευρώ – καθώς η Eurostat επιμερίζει σε αυτόν και τον 13ο και 14ο μισθό – και ήταν υψηλότερος μόνο από αυτόν που ισχύει σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αντίθετα, η απόσταση από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης είναι τεράστια.

κατώτατος μισθός, Eurostat

Αν ληφθεί, όμως, υπόψη η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, τότε παρατηρείται το φαινόμενο να είναι αυτή χαμηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Πολωνίας

Και αυτό, γιατί το επίπεδο τιμών στις χώρες αυτές είναι σημαντικά χαμηλότερο απ’ ότι στην Ελλάδα (βλ. το παρακάτω διάγραμμα, όπου το PPS αφορά την αγοραστική δύναμη)

κατώτατος μισθός σε αγοραστική δύναμη

Σύμφωνα με την Eurostat, έξι χώρες της ΕΕ είχαν κατώτατο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ τον μήνα: Γαλλία (1. 603), Γερμανία (1. 621), Βέλγιο (1.658), Ολλανδία (1.725), Ιρλανδία (1.775) και Λουξεμβούργο (2.257), ενώ δύο χώρες – η Σλοβενία (1.074) και η Ισπανία – είχαν πάνω από 1.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, 13 χώρες είχαν κατώτατο μισθό μικρότερο από 1.000 ευρώ, με την Ελλάδα να έχει τον τρίτο υψηλότερο στην κατηγορία αυτή μετά την Πορτογαλία (823 ευρώ) και τη Μάλτα (792), ενώ τον χαμηλότερο είχαν η Βουλγαρία (332), η Λετονία (500) και η Ρουμανία (515).

Ο κατώτατος μισθός του Λουξεμβούργου είναι επταπλάσιος από αυτόν της Βουλγαρίας, αλλά αν υπολογισθεί η αγοραστική δύναμη, το χάσμα περιορίζεται αλλά παραμένει πολύ μεγάλο, καθώς για τον εργαζόμενο στο Λουξεμβούργο είναι τριπλάσια από αυτή για τον Βούλγαρο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ