Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Eξοδος στις αγορές με την έκδοση 20ετούς τίτλου μέσα στον Ιανουάριο

Μικρότερη ύφεση στην Ελλάδα «βλέπει» η Citi
Πηγή: AP

Στις αγορές θα βρεθεί εκ νέου η Ελλάδα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, την 1η μέσα στο 2021. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών αγορών, αλλά πρόθεση στο οικονομικό επιτελείο είναι αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ή το αργότερο στις αρχές του επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν με την έκδοση νέων ομολόγων στην αγορά.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι δύο. Το πρώτο θέλει το Δημόσιο να αντλεί από την αγορά περίπου 8 δις ευρώ, με την έκδοση ομολόγων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Στην άλλη περίπτωση, όπως αυτό περιγράφεται στο δεύτερο σενάριο το ύψος του δανειακού προγράμματος θα αυξηθεί στα 12 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι επίσης 12 δις ήταν και τα κεφάλαια που άντλησε και το 2020 το Δημόσιο μέσα από νέες εκδόσεις ομολόγων.

Πρεμιέρα με 20ετές ομόλογο

Η Citigroup μάλιστα εκτιμά ότι μέχρι τέλους του μήνα το ελληνικό δημόσιο θα επιχειρήσει την πρώτη για το 2021, έξοδό στις αγορές, με την έκδοση 20ετούς ομολόγου. Ο διεθνής οίκος προβλέπει επίσης πως για εφέτος το Ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί στις αγορές με πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, σε σχέση με ότι γινόταν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το capital.gr.

Το 2019 και το 2020 οι εκδόσεις ήταν 7ετείς και 10ετείς τίτλους, ενώ πέρυσι για πρώτη φορά μετά την έλευση των μνημονίων στην Ελλάδα, το Δημόσιο επιχείρησε με απόλυτη επιτυχία την έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Και βέβαια δεν είναι μόνο η Citigroup η οποία έχει κάνει την σχετική πρόβλεψη για έκδοση μακροπρόθεσμων εκδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα τόσο η JP Morgan όσο και η Société Générale είχαν προβλέψει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει το 2021 σε έκδοση ομολόγων πολύ μεγάλης διάρκειας, αποδεικνύοντας πως η ζήτηση για ελληνικό χρέος με λήξη πέραν του 2032 -έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος - υπάρχει, παρά την πανδημία και παρά το γεγονός ότι η χώρα απέχει από την επενδυτική βαθμίδα.

Να σημειωθεί επίσης ότι και οι primary dealers έχουν εισηγηθεί στην Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, να προχωρήσει το 2021 σε έκδοση μεγάλης διάρκειας, δηλαδή 20ετές ή 30ετές ομόλογο.

Οι κινήσεις για το 2021

Όπως αναφέρει στο report η Citigroup το ελληνικό δημόσιο θα αποταθεί στις αγορές τέσσερις φορές μέσα στο έτος. Η αρχή θα γίνει αυτό τον μήνα με την έκδοση νέου 20ετούς ομολόγου και θα αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη, θα ακολουθήσει τον Απρίλιο με 7ετές ομόλογο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ επίσης, η τρίτη τον Ιούνιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, που θα έχει ανάλογο ύψος.

Η τέταρτη και τελευταία έξοδος, θα γίνει με τον Σεπτέμβριο με re-opening του ομολόγου διπλασιάζοντας το ύψος του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ