Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Ανοδικός ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό - Δεν αποκλείει αυξήσεις επιτοκίων φέτος

H δήλωση της επικεφαλής της EKT Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί όλη η δύναμη πυρός που συμφωνήθηκε, προκάλεσε αναταράξεις / Πηγή: APE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βλέπει ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό, προετοιμάζοντας παράλληλα μία στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις επιτοκίων από φέτος.

Τα επιτόκια

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέφυγε να επαναλάβει τη δήλωση που έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν ότι θεωρεί απίθανη μία αύξηση των επιτοκίων το 2022.

Αυτή τη φορά, σημείωσε ότι ποτέ δεν έχει κάνει αυτή τη δήλωση χωρίς περιορισμούς, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τα στοιχεία και ότι οι όποιες αντιδράσεις της θα είναι σταδιακές. «Γνωρίζετε, ποτέ δεν δεσμεύομαι χωρίς προϋποθέσεις και αυτή τη στιγμή είναι ακόμη πιο σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε. 

Δυσάρεστη έκπληξη ο πληθωρισμός

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι ήταν δυσάρεστη έκπληξη η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο στο 5% και τον Ιανουάριο στο 5,1%, τονίζοντας ότι όλα τα μέλη της τράπεζας έχουν την ίδια προσήλωση στον στόχο της σταθερότητας των τιμών και την ίδια ανησυχία, ενώ παρέπεμψε στον Μάρτιο για μία πιο αναλυτική συζήτηση του αντίκτυπου στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ για την κεντρική τράπεζα. 

«Με την ανοδική έκπληξη που είδαμε πρώτα τον Δεκέμβριο και μετά τον Ιανουάριο, υπήρχε ομόφωνη ανησυχία στο Διοικητικό Συμβούλιο για τα νούμερα του πληθωρισμού και προφανώς για την επίπτωση που θα έχει αυτός στο άμεσο μέλλον και στους συμπολίτες μας στην Ευρώπη», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

«Στο πρόσφατο παρελθόν», πρόσθεσε, «δεν είχαμε αναφέρει χαρακτηρισμούς για τον κίνδυνο αναφορικά με τον πληθωρισμό στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μας. Επομένως, θεωρώ ότι αυτό είναι μία πολύ σαφής ένδειξη ότι μπορεί αυτός να είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι αναμέναμε στην πορεία του έτους και πιθανόν υψηλότερος από ό,τι προβλέπαμε στο τέλος του έτους. Ετσι, ο κίνδυνος είναι ανοδικός, ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον», είπε η Λαγκάρντ. 

Για τα spreads των ομολόγων 

Σε ερώτηση για τα spreads (τις διαφορές αποδόσεων) των ομολόγων της Ευρωζώνης, η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίσθηκε καθησυχαστική. «Δεν βλέπουμε καμία τέτοια εξέλιξη. Αν και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί, τα spreads δεν έχουν διευρυνθεί με κάποιον σημαντικό τρόπο. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα θέματα αυτά. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει. Αν άλλαζε, προφανώς θα αντιδράσουμε και έχουμε όλα τα εργαλεία, όλα τα μέσα και την απαραίτητη ευελιξία που χρειάζεται», είπε. 

Η ανάκαμψη συνεχίζεται

Για την ανάπτυξη είπε ότι πιθανότατα θα είναι υποτονική στο πρώτο τρίμηνο καθώς το τρέχον κύμα της πανδημίας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αλλά πρόσθεσε ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται περαιτέρω, βοηθούμενη από την ευρεία στήριξη από τις πολιτικές». 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ