Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Συνεχίζεται η αύξηση των αποδόσεων - Σε θετικό έδαφος για το γερμανικό 5ετές

Συνεχίζεται σήμερα ο αντίκτυπος στις αγορές ομολόγων από τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε αυξήσεις των επιτοκίων το 2022.

Με τους αναλυτές των διεθνών τραπεζών να αναμένουν το τέλος των αρνητικών επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ φέτος, μετά από μία επταετία, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξάνονται και σήμερα.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων (bunds) αυξάνεται 3 μονάδες βάσης στο 0,17%, ενώ η απόδοση του γερμανικού 5ετούς τίτλου αυξήθηκε 12 μ.β. στο 0,08% και πέρασε σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από πάνω από τρία χρόνια.

Για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα, η απόδοση αυξήθηκε 5 μ.β. στο 2,11%, ενώ για τα αντίστοιχα ιταλικά κατά 3 μ.β. στο 1,67%.

Παράλληλα, το ευρώ συνέχισε να ενισχύεται, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να αυξάνεται 0,2% στα 1,1458 δολάρια και κατά 0,4% έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,0564 φράγκα.

γερμανικό 5ετές ομόλογο

Τι περιμένουν οι τράπεζες

Μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ, οι τράπεζες σπεύδουν να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους. Aναλυτές της Goldman Sachs, της Commerzbank και της Bank of America είναι μεταξύ αυτών που αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους και προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα γίνει μηδενικό τον Δεκέμβριο από -0,5% που ανέρχεται σήμερα. Δηλαδή, σήμερα η ΕΚΤ χρεώνει τις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτήν τα ελεύθερα διαθέσιμά τους το επιτόκιο αυτό για ποσά πάνω από ένα ύψος.

Το βασικό επιτόκιο που δανείζει η ΕΚΤ τις τράπεζες σήμερα είναι μηδενικό, οπότε μία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πιθανότατα θα συμπαρασύρει και αυτό προς τα πάνω.

«Τώρα προσβλέπουμε σε μία έξοδο της ΕΚΤ (από τα αρνητικά επιτόκια) σημαντικά νωρίτερα», ανέφερε αναλυτής της Goldman Sachs, ο οποίος προβλέπει τώρα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Η χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ «σηματοδότησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν προτίθεται να αγνοήσει τον σημερινό ψηλό πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Το σύνολο του χρέους σε ευρώ με αρνητική απόδοση έχει μειωθεί πάνω από 70% από το υψηλό επίπεδο του 2020, σε λίγο πάνω από 2,7 τρισ. δολάρια, το χαμηλότερο ποσό από το 2019.

Η απόδοση των πενταετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε 33 μ.β. αυτή την εβδομάδα, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2011.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ