Νέα
  • ΓΔ: 1016.18 +0.07%
  • Τζίρος: 40,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλ. Σδούκου: Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία των πολλαπλών πηγών εφοδιασμού

Η Αλεξάνδρα Σδούκου
Η Αλεξάνδρα Σδούκου / Πηγή: Intime

Τη σημασία των πολλαπλών πηγών ενέργειας ανέδειξε η ενεργειακή κρίση, τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ομιλία της στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στην 8η υπουργική συνάντηση του συμβουλίου του Νοτίου Διαδρόμου.

Οπως ανέφερε, είναι κεντρικός ο ρόλος του φυσικού αερίου ως καύσιμου μετάβασης και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να διευκολύνει την ενίσχυση των ανανεώσιμων και χαμηλού αποτυπώματος καυσίμων, όπως το υδρογόνο, τόσο από τις υπάρχουσες υποδομές όσο και με νέες ειδικές υποδομές. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο απανθρακοποίησης σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τεχνολογίες μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος της μετάβασης σε ένα πράσινο μέλλον.

O αγωγός TAP

Αναφερόμενη στον αγωγό ΤΑΡ σημείωσε ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο έχει διακινήσει 5 εκατ. BCM φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του Νοτίου διαδρόμου ως μιας ζωτικής πηγής που διαφοροποιεί τον εφοδιασμό, προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια και υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει το φυσικό αέριο για την πράσινη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών ρύπων, επιτρέποντας ταχύτερη απομάκρυνση από τον άνθρακα. Το φυσικό αέριο, σημείωσε, προσφέρει ευελιξία, υποστηρίζει το ηλεκτρικό σύστημα και δίνει τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, τις μεταφορές και την ναυτιλία όπου η στροφή στην ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι εφικτή.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι ανέδειξε τη σημασία των πολλαπλών πηγών εφοδιασμού και τόνισε ότι η Ευρώπη είναι ευγνώμων για την ύπαρξη του Νοτίου Διαδρόμου. Επεσήμανε ότι δεν είναι ασυμβίβαστες οι κλιματικές με τις ενεργειακές προτεραιότητες και ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η ενεργειακή μετάβαση ως ο αποδιοπομπαίος τράγος της κρίσης.

Η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα στο Αζερμπαϊτζάν

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης βρέθηκε η έλλειψη αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί ραγδαία σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία.

Καθώς οι Βρυξέλλες από κοινού με τις ΗΠΑ εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια αύξησης των εισαγωγών από άλλες πηγές, το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ως μια πιθανή λύση που ταυτόχρονα θα ενίσχυε σημαντικά και τη σημασία του Νοτίου Διαδρόμου σε όλα τα επίπεδα.

Η Επίτροπος Ενέργειας

H Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ συμμετείχε σε συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών για άμεσες λύσεις διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Θέλω να ευχαριστήσω το Αζερμπαϊτζάν για τις προσπάθειές του να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου . Το Αζερμπαϊτζάν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία του», ανέφερε στο Twitter από το Μπακού η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson.

Ο Νότιος Διάδρομος είναι ένα σύμπλεγμα τριών αγωγών φυσικού αερίου που συνδέουν το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και φθάνουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία. Ολοκληρώθηκε το 2020, με στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Το Μπακού άρχισε στα τέλη του 2021 να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, από το γιγάντιο κοίτασμα Shah Deniz.

Ο Νότιος Διάδρομος κατέχει στρατηγικό ρόλο στην πολιτική της ΕΕ για την ενεργειακή διαφοροποίηση», ανέφερε η κ. Simson, αποκαλώντας το Νότιο Διάδρομο «επιτυχία».

Σημειώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει εκφράσει την προθυμία του να βοηθήσει την Ε.Ε., όμως το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Όπως αναφέρει σχετικά το Platts, οι προμήθειες μέσω του αγωγού ΤΑΡ βρίσκονται ήδη στα 27 εκατ. κ.μ. ημερησίως. Το αν υπάρχει η δυνατότητα στο τουρκικό σύστημα μεταφοράς να έρθει αέριο από διαφορετικό σημείο εισόδου είναι αβέβαιο, ιδίως από τη στιγμή που και η ίδια η Τουρκία αντιμετωπίζει ελλείψεις από τις 21 Ιανουαρίου, όταν και το Ιράν διέκοψε τις εξαγωγές του.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ