Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bank of America: Βαριά τραυματισμένη η οικονομία της ευρωζώνης

Την επιδότηση θερμαντικών σωμάτων για τα καταστήματα εστίασης δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο
Πηγή: Intime

Επί τα χείρω αναθεωρεί η Bank of America τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, λόγω των παρατεταμένων lockdowns που επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και κλειστό λιανεμπόριο κι εστίαση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα για την οικονομία της ευρωζώνης το 2021, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη στο 2,9% σε σχέση με προηγουμένως που κυμαίνονταν στο 3,9%. Παράλληλα, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης κατά 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οσο για το λιανεμπόριο, η Bank of America εκτιμά πως τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά ολόκληρο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ θα υπάρξει μια σταδιακή άρση των περιορισμών στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην εστίαση από το β’ τρίμηνο του 2021.

Συνεπώς, οι προβλέψεις για το 2022 αναβαθμίζονται κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο +3,4%, λόγω του καθυστερημένου «ανοίγματος» της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις της Bank of America είναι αρκετά χαμηλότερες από το μέσο όρο των προβλέψεων της αγοράς, οι οποίες μιλούν για ανάπτυξη 4,7% το 2021 και 3,7% το 2022.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη, εκτιμάται πως στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 10% του πληθυσμού. Ωστόσο, δεν αποκλείονται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων, αλλά και περαιτέρω μετάλλαξης του ιού, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης κοντά στο 1% με 2% για το 2021.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η κρίση από την πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία, από αυτή που υπολογίζαμε στο ξέσπασμα της Covid-19. Η ζημιά στην οικονομία της ευρωζώνης έχει, σύμφωνα με την Bank of America, μόνιμο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι μόνιμα συμπιεσμένα (το δ΄ τρίμηνο του 2022 προβλέπονται κατά 0,7% χαμηλότερα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019) ενώ η μόνιμη απώλεια εισοδήματος θα είναι μεγάλη (προβλέπεται στο 7% έναντι των προ-κρίσης προσδοκιών) και θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τα δημοσιονομικά μέτρα των κυβερνήσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ