Νέα
  • ΓΔ: 1451.69 +0.33%
  • Τζίρος: 30,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Εξετάζεται η επαναλειτουργία της πλατφόρμας

Ακίνητα / Πηγή: Eurokinissi
Ακίνητα / Πηγή: Eurokinissi

Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας πιέζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων καθώς οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι  έχουν παρουσιαστεί μια σειρά από προβλήματα που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία της πλατφόρμας. Μάλιστα σε χθεσινή επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ζητά την δυνατότητα της εκ νέου δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων, με επιβολή προσαύξησης επί των οφειλών από 1/1/2020, ποσοστού +20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και + 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το +50%.

Όπως αναφέρει «η ανακριβής δήλωσή τους για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (συνήθως πενταπλάσιων στην επαγγελματική χρήση από την οικιακή!) επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Παρά την επί λίγους μήνες και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας λειτουργία της πλατφόρμας, τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο εξ αιτίας του ότι δεν έγινε ενημερωτική καμπάνια βασισμένη στην αποστολή emails από την ΑΑΔΕ στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού».

Από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα, αποκαλύφθηκαν 60 εκατομμύρια «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα σε όλη τη χώρα από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες  που θα πληρώσουν αναδρομικά ποσά που υπερβαίνουν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ