Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Λαγκάρντ: Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός - Πότε «βλέπει» αποκλιμάκωση

Λαγκαρντ

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα», εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Η κ. Λαγκάρντ, τόνισε πως κύρια αιτία του υψηλού πληθωρισμού που καταγράφεται στην Ευρωζώνη είναι η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και σε δεύτερο βαθμό η μετάλλαξη Ομικρον, που ανάγκασε τις χώρες-μέλη να λάβουν νέα μέτρα περιορίζοντας εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της οικονομίας την ευρωζώνης και υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα επανέλθει μεσοπρόθεσμα στα επίπεδα του 2%, το πιθανότερο σύμφωνα με την ίδια στις αρχές του 2023.

Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στη Ευρωβουλή με αφορμή την έκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2021, σημείωσε πως «ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες και εξέπληξε περαιτέρω ανοδικά τον Ιανουάριο, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 5,1% από 5% το Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον».

«Οι τιμές της ενέργειας –όπως τονίζεται επίσης στην Έκθεση– εξακολουθούν να είναι ο κύριος λόγος για τον αυξημένο ρυθμό πληθωρισμού. Ο άμεσος αντίκτυπός τους αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του μετρούμενου πληθωρισμού τον Ιανουάριο και το ενεργειακό κόστος ωθεί επίσης τις τιμές σε πολλούς τομείς. Οι τιμές των τροφίμων έχουν επίσης αυξηθεί, λόγω εποχιακών παραγόντων, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και της υψηλότερης τιμής των λιπασμάτων. Επιπλέον, οι αυξήσεις των τιμών έχουν γίνει πιο διαδεδομένες, με τις τιμές μεγάλου αριθμού αγαθών και υπηρεσιών να έχουν αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε. 

Εντούτοις η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως«οι συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία παρέμειναν ευνοϊκές. Ενώ τα επιτόκια της αγοράς αυξήθηκαν από το Δεκέμβριο, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών παρέμεινε μέχρι στιγμής συγκρατημένο. Τα επιτόκια τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Λιγότερο επιζήμιο το τελευταίο κύμα της πανδημίας

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ωστόσο, το ΑΕΠ ανάκαμψε στο προ πανδημίας επίπεδο», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

«Η συγκράτηση της δυναμικής ανάπτυξης προήλθε κυρίως από την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον. Τα σχετικά μέτρα περιορισμού έχουν "φρέναραν" τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον τουρισμό, το λιανεμπόριο και την εστίαση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το τρέχον κύμα πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους. Δύο άλλοι παράγοντες, δηλαδή, τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος, αναμένεται επίσης να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον».

Ωστόσο, εκτίμησε πως «ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος κύματος πανδημίας φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για τη δραστηριότητα σε σχέση με τα προηγούμενα. Επιπλέον, τα προαναφερθέντα σημεία συμφόρησης θα εξακολουθήσουν να επιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αρχίσουν να χαλαρώνουν. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει ξανά αργότερα εντός του έτους».

Σε ευρώ τα μισά πράσινα ομόλογα στον κόσμο το 2021

Η κ. Λαγκάρντ πήρε το λόγο νωρίτερα στο πλαίσιο τελετής του Ευρωκοινοβουλίου για τα συμπλήρωση 20 χρόνων από τη «γέννηση» του ευρώ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως το κοινό νόμισμα βοήθησε στο να χτιστεί μια Ευρώπη με ισχυρή οικονομία, οι πολίτες της οποίας μπορούν πλέον να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρωζώνη με μεγάλη άνεση. 

Αφού αναφέρθηκε στο πόσο ενίσχυσε τη διακρατική εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των χωρών-μελών, τόνισε πως το ευρώ πλέον είναι ανάμεσα στα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο, ενισχύοντας παράλληλα αυτό το επιχείρημα αποκαλύπτοντας πως τα μισά πράσινα ομόλογα του 2021 ήταν σε ευρώ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος ανέφερε πως επόμενος στόχος της Κομισιόν είναι η έκδοση πράσινων ομολόγων συνολικής αξίας 250 δισ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ