Νέα
  • ΓΔ: 787.76 -0.30%
  • Τζίρος: 29,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ψηφιακό ευρώ: Ποια είναι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά - Τι έδειξε η διαβούλευση

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκλήρωσε χθες τη δημόσια διαβούλευσή της για το ψηφιακό ευρώ και θα προχωρήσει τώρα στη λεπτομερή ανάλυση των απαντήσεων που έδωσαν 8.221 πολίτες, εταιρείες και κλαδικοί σύνδεσμοι, αριθμός - ρεκόρ για τις δημόσιες διαβουλεύσεις της ΕΚΤ. 

Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση από την ΕΚΤ της έκθεσης για το ψηφιακό ευρώ. Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι την Άνοιξη θα δώσει στη δημοσιότητα τη συνολική ανάλυση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα χρησιμεύσει ως σημαντική εισροή για το Διοικητικό Συμβούλιο της, όταν αυτό θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του εγχειρήματος του ψηφιακού ευρώ. 

Μία πρώτη ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το χαρακτηριστικό του ψηφιακού νομίσματος που ζητήθηκε περισσότερο είναι το απόρρητο των πληρωμών (41% των απαντήσεων), ενώ ακολουθεί η ασφάλεια με 17%. 

Τι σχεδιάζει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ διερευνά τα οφέλη και τους κινδύνους από την καθιέρωση ψηφιακού ευρώ - μετά μάλιστα τη μεγάλη απήχηση που έχουν ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin - με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες των Ευρωπαίων.

Το ψηφιακό ευρώ θα βοηθούσε σε περιπτώσεις, στις οποίες οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν να χρησιμοποιούν μετρητά. Θα βοηθούσε στην άμβλυνση των επιπτώσεων ακραίων γεγονότων – όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες – όταν οι παραδοσιακές υπηρεσίες πληρωμών μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντική η ύπαρξή του, εάν οι Ευρωπαίοι στρέφονταν πιο μαζικά σε ξένα ψηφιακά μέσα πληρωμής, καθώς αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία στη ζώνη του ευρώ.

Προς τα μέσα του 2021, η ΕΚΤ θα αποφασίσει  αν θα δρομολογήσει το ψηφιακό ευρώ. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, θα χρειαστεί χρόνος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, εύκολα προσβάσιμου και αποδοτικού ψηφιακού νομίσματος.

Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε χρήμα της ΕΚΤ σε ηλεκτρονική μορφή, προσβάσιμο για όλους τους πολίτες και τις εταιρείες - όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή. Θα συμπλήρωνε τα μετρητά, τα οποία η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διαθέτει. 

 

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ