Νέα
  • ΓΔ: 875.47 +1.82%
  • Τζίρος: 37,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κρίσιμη η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

«Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αναζητώντας τη χρυσή τομή», ήταν το θέμα διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Hanns Seidel Foundation.

   Στις παρεμβάσεις, όλοι οι διακεκριμένοι ομιλητές βρήκαν κοινά σημεία που σύγκλισης, που εστιάζονται στις παρακάτω διαπιστώσεις:

  • Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι καθοριστικής σημασίας και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να προκύψουν μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, όχι μόνον από την κρίση της πανδημίας, αλλά και από άλλα δεδομένα. Με βασικότερο την άμεση ανάγκη υλοποίησης πολιτικών «πράσινης» μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη δημοσιονομική πολιτική.
  • Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκαία και θα πρέπει να διέπεται από κανόνες διαφάνειας και δυνατότητας σωστής εφαρμογής τους. Μεγάλη πρόκληση αποτελεί το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, να αποτελέσει «κτήμα» όλων των κρατών-μελών, που θα πρέπει να το εφαρμόζουν, σεβόμενα όλους τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα προβλέπονται.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει στην μακρόχρονη ιστορία της, ότι παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις, βρίσκει τελικά κανόνες σύγκλισης και επιτυγχάνει τους στόχους προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της αναθεώρησης στου Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτεί και την εξέταση και άλλων ζητημάτων που συνδέονται με αυτό, όπως ο τρόπος που υπολογίζονται οι δαπάνες κλπ..

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και σε ζητήματα που συνδέονται μεταξύ άλλων με το χρόνο ολοκλήρωσης της συζήτησης και λήψης των τελικών αποφάσεων, των περιθωρίων δημοσιονομικής χαλάρωσης, αλλαγής των επιμέρους δεικτών και ευελιξίας στην εφαρμογή τους από τα κράτη-μέλη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ Γκίκας Α. Χαρδούβελης (πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πανεπιστημίου Πειραιώς) Markus Ferber (μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel) Dr. Zsolt Darvas (κύριος Ερευνητής Ινστιτούτου Bruegel και κύριος Ερευνητής Πανεπιστήμιου Corvinus Βουδαπέστη) Μιχάλης Αργυρού (πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων-ΣΟΕ, καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιου Πειραιώς και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΔΚΚ) Dr. Thomas Gtnaedtner (πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τραπεζών) και Νίκος Βέττας (γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών-ΙΟΒΕ, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ