Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EFSF: Απαλλαγή της Ελλάδας από προσαύξηση επιτοκίου για παλαιό δάνειο

Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)

Το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), πρόδρομου του ESM, αποφάσισε σήμερα την εξάλειψη της προσαύξησης επιτοκίου 2% για δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα το 2012, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το όφελος για την Ελλάδα από την έκτη εξάλειψη της προσαύξησης του επιτοκίου, η οποία αφορά την περίοδο από τις 17 Ιουνίου 2021 έως την 1η Ιανουαρίου 2022, ανέρχεται σε 122,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο ESM είχε αποφασίσει στις 22 Δεκεμβρίου, μετά από το «πράσινο φως» που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης, τη μεταβίβαση στην Ελλάδα ποσού 644,42 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Η δήλωση Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας της Covid-19. H κυβέρνηση υλοποίησε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, υιοθέτησε μέτρα υπέρ του ανταγωνισμού στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε τις άδειες για επενδύσεις.

Επιπλέον, έκανε καλή πρόοδο όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διακυβέρνηση κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα έκανε επαρκή πρόοδο αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

Η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την κρίση της πανδημίας το 2021, καλύπτοντας όλες τις απώλειες που είχε στο ΑΕΠ της το προηγούμενο έτος. Οι προοπτικές για φέτος και μετά είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία επανόδου σε μία ισχυρή δημοσιονομικά θέση όπως στην περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για να τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και για την εκκαθάριση των χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ