Νέα
  • ΓΔ: 1446.11 -0.18%
  • Τζίρος: 48,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ δεν θα βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών

Πετρέλαιο / Πηγή: AP
Πετρέλαιο / Πηγή: AP

Αρκετές βασικές χώρες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) δεν θεωρούν ότι χρειάζεται να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής καθώς το πετρέλαιο κινείται πλησίστιο προς τα 100 δολάρια το βαρέλι εν μέσω της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Το Ιράν και η Νιγηρία δήλωσαν ότι η στρατηγική του καρτέλ για σταδιακή αύξηση της παραγωγής αρκεί για την εξισορρόπηση της αγοράς και δεν χρειάζονται πιο επιθετικές κινήσεις.

Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι καλά νέα για την τιμή του πετρελαίου μπρεντ, η οποία αυξήθηκε σήμερα 3,6% στα 98,9 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, με την άνοδο από την αρχή του χρόνου να φθάνει το 27%.

Ο ΟΠΕΚ δεν θέλει να αυξηθούν τα αποθέματα

Πολλά μέλη αντιπροσωπειών χωρών του ΟΠΕΚ συμφωνούσαν κατ’ ιδία με την άποψη αυτή, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση αν οι τιμές του αργού φθάσουν σε τριψήφια επίπεδα.

Η συμμαχία των 23 χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, που θα συνεδριάσει στις 2 Μαρτίου, προεξοφλεί μία αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, όπως τη Βραζιλία και τον Καναδά, και δεν θέλει να δει καμία αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Ιράκ, Ihsan Abdul Jabbar.

«Η αγορά θα έχει όλο και περισσότερο πετρέλαιο, επομένως θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη» να αποκλίνουμε από τη σημερινή στρατηγική, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Κατάρ. «Δεν θα δημιουργήσουμε καμία αύξηση στα εμπορικά αποθέματα. Θα διασφαλίσουμε την ικανοποίηση όλης της ζήτησης με την αντίστοιχη προσφορά», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ