Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση ρεκόρ στις τιμές του σιταριού - Απειλή για νέες ανατιμήσεις σε ψωμί, ζυμαρικά

σιτάρι
Pexels Photo

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που είναι από τις μεγαλύτερες αγροτικές δυνάμεις στον κόσμο, έχει αντίκτυπο και στις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου καθώς οι αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, ωθώντας ανοδικά τις τιμές τους που κινούνται ήδη σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών.

Η αύξηση των τιμών του σιταριού απειλεί να οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σανά που χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα, ενισχύοντας τις πιέσεις στον πληθωρισμό. 

Καθώς στις δύο αυτές χώρες αντιστοιχούν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% της προσφοράς καλαμποκιού και το 80% της προσφοράς ηλιέλαιου, οι έμποροι ανησυχούν ότι η όποια στρατιωτική εμπλοκή μπορεί να προκαλέσει μία μαζική στροφή των χωρών που εισάγουν τα εμπορεύματα αυτά σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας. 

Οι προθεσμιακές τιμές του σιταριού αυξήθηκαν χθες πάνω από 6% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2018, ενώ και οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο επτά μηνών. Σήμερα το πρωί σημειώνεται μικρή αποκλιμάκωση της τιμής του σιταριού κατά 0,6% και της τιμής του καλαμποκιού κατά 0,4%. 

Οι τιμές και των τριών παραπάνω εμπορευμάτων έχουν κάνει ράλι περίπου 40% από τα χαμηλά επίπεδα του 2021, ενισχυμένες από τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και την ισχυρή ζήτηση.

Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών προμήθειας

«Οι διαταραχές στις προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια διαθεσιμότητα. Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας», δήλωσε στο Reuters οικονομολόγος της National Australia Bank.

Περίπου το 70% των ρωσικών εξαγωγών σιταριού κατευθύνθηκε πέρυσι σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με traders, οι αυξημένες εντάσεις έχουν οδηγήσει ήδη κάποιους αγοραστές να στραφούν σε άλλους προμηθευτές από τον φόβο ότι η όποια πολεμική έκρηξη θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις προμήθειας.

«Τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολεμικού κινδύνου. Διαταραχές στην προσφορά λαμβάνουν ήδη χώρα», δήλωσε trader με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Ένα έλλειμμα προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για σιτάρι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κινούνται σε υψηλά επίπεδα 10ετίας, με αιχμή την ισχυρή ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ