Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13η αξιολόγηση: Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι στον δρόμο προς την έξοδο από την εποπτεία

Ελλάδα-Αγορές-Ομόλογα
Πηγή: APImages

Tα ορόσημα και τις κινήσεις που οδηγούν  στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας καταγράφει η 13ηα και προτελευταία αξιολόγηση της οικονομίας που είναι θετική. Οπως αναφέρεται  η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζουν να δημιουργούνται από την πανδημία.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης σκιαγραφήσει μια αξιόπιστη πορεία που οδηγεί σε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο στις δεσμεύσεις τους έως τη στιγμή της ανακοίνωσης της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευθεί τον Μάιο του 2022». Η  Κομισιόν τονίζει ότι η Ελλάδα συνέχισε τις προσπάθειες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Ειδικότερα αναφέρεται στην πρόοδο που διαπιστώνει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του δημοσίου, το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο, την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις αποκρατικοποιήσεις. Τονίζει ακόμη την προώθηση της ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών και την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Αβεβαιότητα η πανδημία - Πρόβλεψη για ανάπτυξη 8.5%

Στους κινδύνους περιλαμβάνεται, η κρατική επιδότηση στο ρεύμα  καθως τονίζεται ότι  «το νέο καθεστώς επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου του μεγέθους, ιδίως όσον αφορά την επάρκεια των ροών εσόδων». Επίσης πρέπει «να διασφαλίζει ότι ο λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα μετατραπεί σε έλλειμμα».

Oσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η έκθεση τονίζει ότι θα είναι σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα της εργασίας και το επίπεδο της ανεργίας. «Οι αρχές ανέφεραν ότι η πιθανή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου του δημόσιου τομέα» τονίζεται.

Στην έκθεση καταγράφονται παράλληλα οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τις διεθνείς εξελίξεις, τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και τις δημοσιονομικές πιέσεις από τον λογαριασμό των ΑΠΕ. Κίτρινη κάρτα δείχνει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη. Επίσης αναφέρεται στην αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας  που παραμένει ο κύριος βραχυπρόθεσμος παράγοντας κινδύνου, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη περαιτέρω μέτρων στήριξης και την πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η οικονομία αναμένεται να έχει υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 8,5% το 2021, λόγω της εγχώριας ζήτησης και της καλύτερης από το αναμενόμενο τουριστικής περιόδου, επισημαίνεται. Όπως επισημαίνει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κρατικά έσοδα είναι πιθανό να μετακυλιθούν και για το 2022, καθώς αντανακλούν πιθανώς ότι η φορολογική βάση επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί» αναφέρεται.

Οι καθυστερήσεις

Στις καθυστερήσεις που καταγράφουν οι θεσμοί  περιλαμβάνονται:

  • Το νέο σύστημα  της ΑΑΔΕ αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων που επιλύθηκαν με στόχο πλέον τον Ιούνιο του 2022.
  • Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο.  
  • Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
  • Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις έχει καθυστερήσει με νέο ορόσημο τον Μάρτιο.
  • Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης  
  • Οι απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης  που θα  εγκριθεί   έως τα τέλη Μαρτίου 2022.   

Σταϊκούρας: Ευοίωνες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα.Πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει για την 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τα εξής:

«Τονίζει την “ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη”.

Υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.

Επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.

Χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.

Επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Επιπροσθέτως, διαπιστώνει τη συνέχιση μείωσης των “κόκκινων” δανείων, την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.), την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων.

Δουλειά που συνεχίζεται χωρίς εφησυχασμό, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, με σχέδιο, υπευθυνότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ