Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 32,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λέιν (ΕΚΤ): Η ουκρανική κρίση μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης 0,3% - 0,4%

Η έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη / Πηγή: AP
Η έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη / Πηγή: AP

Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν κόστος και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως λόγω υψηλότερων τιμών ενέργειας, σύμφωνα με δηλώσεις οικονομικών αξιωματούχων της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα άτυπα στο Παρίσι.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα πλήξουν τον οικονομικό, ενεργειακό και μεταφορικό της τομέα, στη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές και να βάλουν στη «μαύρη λίστα» περισσότερους Ρώσους.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν εξαγωγές στη Ρωσία θα δουν τις πωλήσεις και τα έσοδά τους να μειώνονται. Η Ρωσία, που είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Ευρώπης, θα μπορούσε να απαντήσει με τον περιορισμό των πωλήσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ, αν και αυτό θα είχε μεγάλο κόστος για τη Μόσχα.

Τζεντιλόνι: Πρέπει να αναλάβουμε το κόστος από τις κυρώσεις

«Φυσικά θα πληρώσουμε ένα οικονομικό τίμημα για τον πόλεμο αυτό. Θα συζητήσουμε το θέμα σήμερα, πώς αυτός ο πόλεμος θα επηρεάσει τις οικονομικές προβλέψεις μας. Νομίζω ότι… το κόστος της αντίδρασής μας στην εισβολή, σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς νόμου, είναι κόστος που πρέπει να αναλάβουμε», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

O επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ότι η ουκρανική σύγκρουση μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% έως 0,4% φέτος.

Η ΕΕ σχεδιάζει τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Προτείνουμε την κοινή προμήθεια αερίου από την ΕΕ, τον καθορισμό στρατηγικών αποθεμάτων για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις ρωσικές προμήθειες», τόνισε, προσθέτοντας: «Συζητούμε με άλλους προμηθευτές. Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας ήταν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα. Ασφαλώς, πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας έναντι ενδεχόμενης χειραγώγησης της αγοράς από τη Ρωσία».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ