Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Citi: Στα 1,2 τρισ. δολάρια το ενεργειακό κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Μικρότερη ύφεση στην Ελλάδα «βλέπει» η Citi
Πηγή: AP

Ο ενεργειακός λογαριασμός που θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να αυξηθεί πολύ και να φθάσει τα 1,2 τρισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup που βασίζονται στις προθεσμιακές τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Το αυξημένο κόστος αντανακλά τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της καθώς η ανάπτυξη των ΑΠΕ, αν και ταχεία, έχει περιορίσει λίγο μόνο την εξάρτηση αυτή.

Η Ευρώπη «αντιμετωπίζει μεγάλο μετωπικό άνεμο από τον ενεργειακό λογαριασμό της», ανέφεραν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας σε έκθεσή τους.

Η νέα εκτίμηση της Citi είναι αυξημένη σχεδόν κατά 200 δισ. δολάρια σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

Με την Ευρώπη να βασίζεται στις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου για να καλύψει πάνω από το μισό των ενεργειακών αναγκών της, η πιστωτική κρίση τους τελευταίους μήνες έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές. Αυτό έχει οδηγήσει σε στήριξη από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά δεν μπορεί να άρει την πίεση στις τιμές.

Ο ενεργειακός λογαριασμός της Ευρώπης ανήλθε σε περίπου 300 δισ. δολάρια πέρυσι, δηλαδή φέτος θα είναι τετραπλάσιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ