Νέα
  • ΓΔ: 798.48 -0.19%
  • Τζίρος: 30,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιστρεπτέα 5: Εκπνέει η προθεσμία - Παράταση ζητούν οι επιχειρήσεις

Κλειστά καταστήματα λόγω lockdown / Πηγή: Eurokinissi
Κλειστά καταστήματα λόγω lockdown / Πηγή: Eurokinissi

Λιγότερο από δύο 24ωρα έχουν απομείνει για την εκπνοή της προθεσμίας που έχουν οι επιχειρηματίες να κάνουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport  για τον 5ο κυκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, έχουν μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 370.000 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο συγκεκριμένος αριθμός πλησιάζει τον μέγεθος των δυνητικών δικαιούχων που έχει εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών που ανέρχεται στις 400.000. Η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει (αν η διαδικασία ολοκληρωθεί την Παρασκευή) γύρω στις 20 Ιανουαρίου, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ. Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθοριστεί  το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει να δώσει παράταση, καθώς οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι το χρονικό περιθώριο που δίνεται είναι πολύ πιεστικό και αρκετές κινδυνεύουν να μην προλάβουν χρονικά να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να μείνουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την πρόβλεψη που υπάρχει στην υπουργική απόφαση που αναφέρει ότι τα οικονομικά στοιχεία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Λογιστικά γραφεία τονίζουν ότι η προθεσμία πρέπει να παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου ή έστω 29 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι η 31η Ιανουαρίου είναι Κυριακή.

Και τούτο διότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που γίνονται οι ετήσιες απογραφές, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν δεν τιμολογηθεί ένα έσοδο, δεν γίνεται να μεταφερθεί στον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι υπάρχει η αυτοτέλεια των χρήσεων για κάθε έτος. Ταυτόχρονα διατυπώνεται αίτημα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης λαθών, έστω την ίδια ημέρα της αίτησης. 

Το θέμα επισημαίνει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητά την παράταση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι αυτές που:

  • Δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ή
  • Δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και
  • Δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
  • Δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, κρατικών ενισχύσεων για την τριετία 2018-2020.

Τα υποβαλλόμενα στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Κατά τον έλεγχο των στοιχείων, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού - ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ