Νέα
  • ΓΔ: 799.75 -0.03%
  • Τζίρος: 35,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σταϊκούρας για Επιστρεπτέα 5: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για παράταση

Ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime

Αύριο, Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν τελικά θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως επιτακτικά ζητεί η αγορά. Αυτό δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Την ίδια ώρα πιέζει ένα μέρος του επιχειρηματικού κόσμου και των φοροτεχνικών για παράταση, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα εάν υπάρξει τελικά παράταση αυτή «θα είναι ολιγοήμερη». Τούτο διότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της πληρωμής των φθηνών κρατικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου στους δικαιούχους. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς έχουν υποβληθεί πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Ήδη οι αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport έχουν φτάσει στις 437.293, ξεπερνώντας τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων που είχε εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος παραμένει η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου. Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ, προαναγγέλλοντας έναν ακόμη κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο.

Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι το χρονικό περιθώριο που δίνεται είναι πολύ πιεστικό και αρκετές κινδυνεύουν να μην προλάβουν χρονικά να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να μείνουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την πρόβλεψη που υπάρχει στην υπουργική απόφαση που αναφέρει ότι τα οικονομικά στοιχεία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Λογιστικά γραφεία τονίζουν ότι η προθεσμία πρέπει να παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου ή έστω 29 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι η 31η Ιανουαρίου είναι Κυριακή.

Και τούτο διότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που γίνονται οι ετήσιες απογραφές, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν δεν τιμολογηθεί ένα έσοδο, δεν γίνεται να μεταφερθεί στον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι υπάρχει η αυτοτέλεια των χρήσεων για κάθε έτος. Ταυτόχρονα διατυπώνεται αίτημα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης λαθών, έστω την ίδια ημέρα της αίτησης. 

Το θέμα επισημαίνει και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητά την παράταση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Δεν διαγράφονται χρέη

Συμπληρωματικά ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι δεν ειναι αυτή την στιγμή στο τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλών για χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας

Όσο για τους πόρους απο το Ταμείο Ανάκαμψης εκτίμησε ότι θα αρχίσουν να έρχονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο και θα κατευθυνθούν στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση. Το συνολικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίζεται στα 5,5 δισ. ευρώ για το 2021.

Δεν δίνεται παράταση στο επίδομα θέρμανσης

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να δοθεί επιπλέον παράταση για το επίδομα θέρμανσης, ενώ εκπνέει η προθεσμία, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει 700.000 αιτήσεις.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης και το 2021

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο κόκκινο και το υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκεται κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, υποστηρίζοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουν μειωθεί οριακά παρότι -όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας- δόθηκαν στην πραγματική οικονομία, περίπου 24 δισ. ευρώ.

Όσο για το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης είπε ότι θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγιειονομικής κρίσης ενώ τα υφιστάμενα μέτρα θα συνεχίσουν τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αναφορικά με την εξέλιξη του Προϋπολογισμού είπε ότι οι εκτιμήσεις για το 2020 και το 2021 είναι ρεαλιστικές, επιμένοντας στις εως τώρα προβλέψεις.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ