Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιτηρά: Σε υψηλά 14 ετών οι τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

σιτάρι
Pexels Photo

H τιμή των σιτηρών αυξήθηκε σήμερα σε υψηλά επίπεδα 14 ετών καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα προμηθειών από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

«Οι αγοραστές δημητριακών σε όλο τον κόσμο στρέφονται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική για να διασφαλίσουν τον άμεσο εφοδιασμό τους, δεδομένου ότι ο πόλεμος συνεχίζεται», ανέφερε η ING σε σημείωμά της, προσθέτοντας:

«Η ζήτηση για αποθεματοποίηση έχει επίσης αυξηθεί λόγω της σημερινής αβεβαιότητας, καθώς η παράταση του πολέμου θα μπορούσε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμες ανισορροπίες στην προσφορά», πρόσθεσε.

Κλειστά τα λιμάνια της Ουκρανίας

Τα πιο ενεργά συμβόλαια παράδοσης σιτηρών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο αυξήθηκαν 5,7% στα 10,4 δολάρια το μπούσελ μετά το μεσημέρι, ενώ είχαν εκτιναχθεί νωρίτερα στα 10,59 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008.

Οι προθεσμιακές τιμές των ευρωπαϊκών σιτηρών εκτινάχθηκαν επίσης με το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου στο χρηματιστήριο Euronext στο Παρίσι  σκαρφαλώνει στο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ των 390 ευρώ ο τόνος.

«Η Ουκρανία ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος της ρωσικής εισβολής, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν εξαγωγές από τη χώρα για μία απροσδιόριστη περίοδο», σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank.

«Η Ρωσία, επίσης, είναι πιθανόν να έχει πρόβλημα να εξάγει σιτηρά επειδή θα είναι δύσκολο να βρει πλοία για να τα μεταφέρουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ζητούν αναμφίβολα σημαντικά αυξημένα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο», πρόσθεσαν.

Αύξηση των τιμών του καλαμποκιού

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η σύγκρουση μπορεί να μην επιτρέψει στους αγρότες της Ρωσίας και της Ουκρανίας να προχωρήσουν στη σπορά δημητριακών, όπως καλαμποκιού, την άνοιξη.

Η τιμή του καλαμποκιού στο χρηματιστήριο του Σικάγο αυξήθηκε στα 7,47 δολάρια ανά μπούσελ, το υψηλότερο επίπεδο από τον  Δεκέμβριο του 2021, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν στα 7,22 δολάρια.

Η τιμή της σόγιας μειώθηκε 1,1% στα 16,71 δολάρια ανά μπούσελ.

Η Κίνα θέλει να διασφαλίσει προμήθειες πρώτων υλών

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για τις προμήθειες σιτηρών και άλλων πρώτων υλών είναι ότι η Κίνα ζήτησε από τις κρατικές εισαγωγικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια της προσφοράς ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, όπως τα σιτηρά, λόγω ανησυχιών ότι θα υπάρξουν διαταραχές από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κρατικοί οργανισμοί διατάχθηκαν να στείλουν στελέχη των εισαγωγικών εταιρειών στο εξωτερικό για την αναζήτηση εμπορευμάτων, από πετρέλαιο, αέριο και σίδηρο έως κριθάρι και καλαμπόκι για να καλυφθούν οι πιθανές ελλείψεις λόγω του πολέμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε αναφορά σε τιμές, δείχνοντας ότι η προσοχή τώρα είναι στραμμένη στην ασφάλεια των προμηθειών και όχι στις τιμές.

Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ