Νέα
  • ΓΔ: 796.2 +2.14%
  • Τζίρος: 57,87 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στουρνάρας: Η ουκρανική κρίση πλήττει το ΑΕΠ - Νωρίς να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας / Πηγή: Intime

Με ρυθμό 8,8% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το 2021, καλύπτοντας τις απώλειες που είχε το 2020 όταν είχε συρρικνωθεί 9%, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην έναρξη του διαδικτυακού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της ΤτΕ για τις επενδύσεις στην Ελλάδα μετά την πανδημία.

Για το 2019, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προβλεπόταν ανάπτυξη 4,7% λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με βασικούς μοχλούς την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ωστόσο, είπε, η ρωσική εισβολή προκαλεί σημαντικό σοκ από την πλευρά της προσφοράς, το οποίο επηρεάζει αρνητικά το ΑΕΠ και αυξάνει τις τιμές της ενέργειας, αλλά πρόσθεσε ότι είναι μάλλον νωρίς να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της.

«Αυτό θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από την αντίδραση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», είπε.

Στο 2% ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης μετά από 10 χρόνια

Η ΤτΕ προβλέπει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης μετά από δέκα χρόνια θα είναι κοντά στο 2%, αλλά τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς για μία σειρά από λόγους, όπως:

  • Τις υψηλές αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα, που κινήθηκαν περί το 15% του ΑΕΠ το 2021 από μόλις 6% κατά μέσο όρο την πενταετία πριν την πανδημία της COVID-19.
  • Tα 30,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ
  • Την αυξημένη ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να συμβάλει στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων καθώς οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί στα 176 δις. ευρώ, δηλαδή στο επίπεδο που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011 και τα κόκκινα δάνειά τους έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το επίπεδο του Μαρτίου 2016.

«Με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και δέσμευση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να διασφαλίσει μία βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ