Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρώτες ύλες: Ιστορικό ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή

σιτάρι
Pexels Photo

Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων τουλάχιστον από το 1960, όταν στο Κρεμλίνο βρισκόταν ο Νικίτα Χρουτσόφ,  οδηγεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών πρώτων υλών του Bloomberg καταγράφει ισχυρή άνοδο καθώς οι τράπεζες, οι εισαγωγείς και οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τις ρωσικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης BCOM, ο οποίος επικαιροποιείται μετά το τέλος κάθε συνεδρίασης, αυξήθηκε 8,6% από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη και πιθανόν να έχει ήδη ξεπεράσει σήμερα το 9,7% που είχε αυξηθεί ο δείκτης τον Σεπτέμβριο του 1974, στην περίοδο της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, με προοπτική να σημειώσει νέο ρεκόρ έως την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική μείωση των τιμών.  

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκε κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αλουμινίου κινείται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και η τιμή του σιταριού αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η τιμή των σιτηρών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο αυξάνεται και σήμερα 5%, συνεχίζοντας την κούρσα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης, ενώ αύξηση πάνω από 1% καταγράφει και η τιμή του καλαμποκιού.

Αύξηση 2% σημειώνει και η τιμή του χαλκού καθώς η Ρωσία είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στον κόσμο.

Μείωση των ρωσικών εξαγωγών

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αφαιρούν μία μεγάλη παγκόσμια πηγή ενέργειας, μετάλλων και τροφίμων, προκαλώντας φόβους για παρατεταμένες ελλείψεις και εντονότερο παγκόσμιο πληθωρισμό.

Οι traders επαναξιολογούν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία μετά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης. Αν και δεν έχουν επιβληθεί έως τώρα άμεσες κυρώσεις σε πρώτες ύλες, η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στις αγορές.

«Δεν είχαμε δει ποτέ τόσο μεγάλες και ξαφνικές αυξήσεις των τιμών για τόσο πολλά εμπορεύματα. Εως ότου υπάρξει μία σημαντική αποκλιμάκωση, τα ρεκόρ ή οι πολύ υψηλές τιμές λόγω των κυρώσεων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχισθούν για πολλά εμπορεύματα», δήλωσε αναλυτής του Eurasia Group.

Η ρωσική επίθεση θα κλονίσει τις διεθνείς σχέσεις και θα αναδιαμορφώσει τις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Βετεράνος ειδικός για την αγροτική οικονομίας, ο Σκοτ Ιργουιν του πανεπιστημίου του Ιλινόις, δήλωσε ότι αναμένει «το μεγαλύτερο σοκ στις παγκόσμιες αγορές δημητριακών» στη ζωή του.

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί μία επικίνδυνη νέα φάση για την παγκόσμια οικονομία και περιπλέκει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό. Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αφήσει αμετάβλητα τα σχέδια για την παραγωγή των μελών του ενισχύει τους κινδύνους αυτούς καθώς οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου διαχέονται σε άλλες αγορές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ