Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Οι συνέπειες από το αμερικανικό εμπάργκο - Πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές

Το έδαφος για το αμερικανικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είχε καλλιεργηθεί από το Σαββατοκύριακο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν μία τέτοια κίνηση με τους συμμάχους τους.

Καθώς η Ευρώπη δεν ήταν διατεθειμένη να ακολουθήσει μία τέτοια κίνηση, λόγω της πολύ μεγάλης ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία, υπήρξαν χθες διαρροές από την Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν στο μέτρο αυτό χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

Το αμερικανικό εμπάργκο, συνεπώς, είχε προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό χθες από τις αγορές, όταν η τιμή του μπρεντ πλησίασε στα 140 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει κοντά στα 123 δολάρια.

Σήμερα, το πετρέλαιο σημείωνε μικρή άνοδο στα 124 δολάρια το πρωί, η οποία διευρύνθηκε το απόγευμα μετά την πληροφορία για την αναμενόμενη ανακοίνωση του εμπάργκο από τον πρόεδρο Μπάιντεν, με την τιμή του να πλησιάζει πριν λίγο τα 132 δολάρια. Στην αύξηση της τιμής συνέβαλε και η ανακοίνωση σταδιακού τερματισμού εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τη Βρετανία έως το τέλος του 2022. 

Καθώς οι ΗΠΑ εισάγουν μικρές μόνο ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 3% των συνολικών εισαγωγών τους σε αργό και οι βρετανικές στο 8%, ο κίνδυνος για τις τιμές δεν θα είναι τόσο μεγάλος όσο θα ήταν στην περίπτωση που συμμετείχε και η Ευρώπη στο εμπάργκο. 

Σύμφωνα με traders, το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει το εμπάργκο των ΗΠΑ και αν θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην παγκόσμια προσφορά από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ πολύ μικρότερες από της ΕΕ

Οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, όπως βενζίνης και ντίζελ, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Αν ληφθούν υπόψη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούν στο 8% των εισαγωγών του 2021, αν και αυτές έχουν ήδη μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 27% των εισαγωγών της το 2019, ενώ ένα 8% των εισαγωγών της είναι από το Καζακστάν, το οποίο όμως φτάνει στην Ευρώπη μέσω του ρωσικού δικτύου αγωγών. Έτσι άμεσα ή έμμεσα η ΕΕ εξαρτάται από τ Ρωσία για το ένα τρίτο και πλέον των αναγκών της σε πετρέλαιο.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η εξάρτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, σε κάθε μία από τις οποίες κατευθύνθηκε το 11% των ρωσικών εξαγωγών αργού το 2020, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει η Κίνα, στην οποία κατευθύνθηκε το 31% των ρωσικών εξαγωγών, όπως προκύπτει από το παρακάτω διάγραμμα από έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (U.S. Energy Information Administration).

Ως σύνολο, όμως, η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού πετρελαίου, με το 48% των ρωσικών εξαγωγών να κατευθύνονται σε αυτή έναντι μόλις 1% στις ΗΠΑ. 

ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ