Νέα
  • ΓΔ: 875.47 +1.82%
  • Τζίρος: 37,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μπορεί να αποδεσμεύσει περισσότερα αποθέματα

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) μπορεί να αποδεσμεύσει μεγαλύτερες ποσότητες από τα αποθέματα πετρελαίου για να μειώσει τις τιμές του που έχουν εκτιναχθεί και θα καταρτίσει σχέδιο δράσης για την ταχεία μείωση της χρήσης πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του, Φατίχ Μπιρόλ.

«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το φυσικό αέριο, θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για το πώς θα μειωθεί γρήγορα το πετρέλαιο», δήλωσε ο Μπιρόλ σε ενεργειακό συνέδριο στο Παρίσι.

«Στις αγορές πετρελαίου, οι πιο δύσκολοι μήνες είναι οι θερινοί, όταν η ζήτηση αυξάνεται λόγω των διακοπών», πρόσθεσε.

Οι χώρες – μέλη του ΙΕΑ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών από τα πετρελαϊκά αποθέματα για να ενισχυθεί η προσφορά μετά τη διαταραχή που υπήρξε λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μπρίστολ είπε ότι η ποσότητα αυτή αποτελεί μία «αρχική αντίδραση», προσθέτοντας: «Πρόκειται μόνο για το 4% των αποθεμάτων μας. Αν υπάρξει ανάγκη, αν οι κυβερνήσεις μας το αποφασίσουν, μπορούμε να ρίξουμε περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, ως μέρος της αντίδρασης».

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, με την τιμή του μπρεντ να κινείται σήμερα κοντά στα 128-130 δολάρια το βαρέλι. Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων.  

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ