Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 32,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θεσσαλονίκη: Ενοποίηση παραλιακού μετώπου - «Κληρώνει» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Στο τέλος του 2022, το αργότερο αρχές του 2023, αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για την υλοποίηση του έργου της ενοποίησης, ανάπλασης και αναβάθμισης του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης, μήκους 40 χλμ, σύμφωνα με όσα ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου της 5ης Prodexpo North, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας.

Στη συνέχεια, όπως είπε, «ως το τέλος του 2024, φιλοδοξούμε να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και οι απαραίτητες μελέτες, ώστε το διάστημα 2025-2030 να υλοποιηθούν τα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ». Γνωστοποίησε δε, ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερόμενο πρότζεκτ αφορά σε έργα που προβλέπεται να γίνουν από το Καλοχώρι ώς το Αγγελοχώρι, ενώ η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου αφορά επτά δήμους: Δέλτα, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού.

«Παλιά, το έργο μπορεί να έμοιαζε ως μια ουτοπία, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα υλοποιηθεί με επιμονή, σταθερά και προσεκτικά βήματα. Η προσπάθεια υλοποίησης μετρά αντίστροφα και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησής του», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μπίλλιας.

Στον σχεδιασμό, όπως πρόσθεσε, περιλαμβάνεται και η «παραμελημένη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου θα εφαρμόσουμε μια μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου, (στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου). Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν αλιευτικό καταφύγιο και διαδρομή πεζών και ποδηλάτων από τη λιμνοθάλασσα μέχρι και την περιοχή του Δενδροποτάμου.

Εν αναμονή αποφάσεων για την Αλεξανδρούπολη

Στην ίδια ενότητα του Prodexpo North μίλησε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), «ώστε να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί η εικόνα του λιμανιού στην πόλη μας».

«Στόχος μας», τόνισε ο κ. Ζαμπούκης, είναι να μην χάσει τη γραφικότητά του το λιμάνι και τα έργα που θα γίνουν να συνδυαστούν με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του επιβατικού σταθμού, στον οποίο προσέρχονται τουρίστες για να μεταβούν στη Σαμοθράκη», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στο έργο της σύνδεσης με τον ανατολικό περιφερειακό, μήκους 3,6 χλμ και ύψους 36 εκατ. ευρώ, αλλά και στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση του λιμένα με τον βορρά, τα Βαλκάνια και τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, συνολικού προϋπολογισμού 1,08 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ