Νέα
  • ΓΔ: 859.04 -0.15%
  • Τζίρος: 0,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικό: Η ΑΒΑΞ ανάδοχος για τα έργα υποδομής - Το project βύθισης της Λ. Ποσειδώνος

Η ΑΒΑΞ αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πακέτο των έργων υποδομής στο Ελληνικό. Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. Το κόστος των έργων εκτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Συνολικά τα σχήματα που κατέβηκαν είναι: ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ-ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WADE ADAMS (στο σχήμα κατέβηκε ως υπεργολάβος η Μυτιληναίος) δηλαδή 7 εταιρείες. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες καθώς είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι εταιρείες αυτές καλέστηκαν από Lamda Development στα πλαίσια μιας κλειστής διαγωνιστικής διαδικασίας για την ταχεία ανάδειξη του σχήματος που τελικά θα τα υλοποιήσει. Όπως έγινε γνωστό θα υπάρξουν ακόμα δύο διαγωνισμοί για τα έργα υποδομής που θα φτάσουν συνολικά κοντά στα 500 εκατ. ευρω.

Τι περιλαμβάνεται

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, τα έργα περιλαμβάνουν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, οδικά δίκτυα και πεζοδρόμια, αντιπλημμυρικά καθώς και λιμενικά έργα για το τμήμα που θα κατασκευαστεί στην πρώτη φάση. Το έργο σημαία για το project είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, έργο που εκτιμάται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.

Για αυτό το σκοπό έχουν εκπονηθεί πάνω από 100 ειδικές μελέτες. Θα υπάρχουν διαδρομές από πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους πάνω από 50 χιλιόμετρα όπου θα ηγείται ένας πεζόδρομος 2,5 χιλιομέτρων και μήκους 56 μέτρων που θα ενώνει τη Λ.Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο. Το σύνολο του πακέτου των έργων υποδομής κινείται περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.

Ανεξάρτητος μηχανικός είναι η Setec ενώ project manager η Hill International. Φιλοδοξία της Lamda είναι τα έργα να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους και να έχουν ολοκληρωθεί πριν ή και παράλληλα με τα μεγάλα κτιριακά projects της πρώτης φάσης καθώς και με τη διαμόρφωση του παράκτιου μετώπου στον Άγιο Κοσμά.

Εργα υποδομής με ιδιωτική χρηματοδότηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι τα πρώτα τόσο μεγάλης κλίμακας έργα υποδομών που γίνονται στην Αθήνα και κατ` επέκταση στη χώρα με αποκλειστικά ιδιωτική χρηματοδότηση, από την Lamda Development. Στο μέλλον αναμένεται να υπάρξει και άλλο πακέτο παρόμοιων έργων.

Μετά τα έργα υποδομής στο Ελληνικό, επόμενο έργο που θα ανατεθεί θα είναι ο πράσινος ουρανοξύστης Marina Tower στον οποίο έχουν επίσης κληθεί οι κορυφαίοι όμιλοι της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ανάδοχο σχήμα θα αποφασιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις υποδομές. Αρχικά θα αναλάβει ως σύμβουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσει με την κατασκευή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ