Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Νέα «βουτιά» στις τιμές - Πότε η μείωση θα φτάσει στις... αντλίες

Ελπίδες ότι από αύριο το πρωί οι τιμές στις αντλίες θα παρουσιάσουν σημαντική αποκλιμάκωση εκφράζουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων και αυτό διότι οι διεθνείς τιμές έχουν υποχωρήσει κατά πολύ από τα υψηλά τους, μία πτώση που ξεπερνά το 25% και που ακόμα δεν έχει φανεί ούτε στο ελάχιστο στις λιανικές τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις αρχές του μήνα η διεθνής του πετρελαίου ήταν περίπου στα 103 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που τα είδε ενδοσυνεδριακά και σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού. Σημειώνεται ότι περίπου στις 9 Μαρτίου η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε βρεθεί μία ανάσα από τα 140 δολάρια το βαρέλι.  

Η εικόνα αυτή σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει φανεί στα πρατήρια καυσίμων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, την 1η Μαρτίου η μέση λιανική τιμή ήταν στα 1,918 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα διαμορφώνεται σε 2,095 ευρώ το λίτρο, αύξηση, δηλαδή, κατά 9,2%.

Το diesel κίνησης ήταν στο 1,650 ευρώ το λίτρο και σήμερα ήταν στο 1,947 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 18%.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση είναι της τάξεως του 24%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 1,611 ευρώ το λίτρο, ενώ στην αρχή του μήνα ήταν 1,3 ευρώ το λίτρο.

Αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά 

Κατά συνέπεια, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι σημερινές τιμές δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ’  ελάχιστον στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να υποχωρήσουν και να διαμορφωθούν στα αποδεκτά επίπεδα, όπως αυτά ορίζονται από τους κανόνες της αγοράς.

Δεν ήταν λίγοι οι πρατηριούχοι που εξέφραζαν σήμερα την απορία, γιατί στις παραλαβές που έκαναν όχι μόνο δεν υπήρχε μείωση, αλλά αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές ήταν αυξημένες. Ως δικαιολογία προβάλλεται πάντως το γεγονός ότι στην Ελλάδα η κοστολόγηση γίνεται με καθυστέρηση περίπου 4 ημερών.

Την ίδια στιγμή, ναι μεν υπάρχει σχετική ικανοποίηση από την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, έστω και αν ακόμη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά υπάρχει και ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Μία επόμενη ημέρα που καθορίζεται εν πολλοίς από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που εκ των πραγμάτων διαμορφώνουν μία ρευστή κατάσταση στην αγορά και έντονη μεταβλητότητα των τιμών.

Πτώση για την βενζίνη στο 1,9 ευρώ 

Αν, λοιπόν, οι εκτιμήσεις για πτώση των τιμών επιβεβαιωθούν αύριο, τότε η λιανική τιμή της βενζίνης θα πρέπει να υποχωρήσει κατά πολύ κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και να προσεγγίσει το 1,9 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η πτώση σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης και να αγγίξουν το 1,7 ευρώ το λίτρο και 1,4 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα σε μέσα επίπεδα.

Η αγορά, πάντως, εκτός των άλλων θα πρέπει να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει και την σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν οριακά αρνητική εικόνα στις πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ακόμη σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τη δύσκολη κατάσταση της αγοράς.

Τέλος, εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές, τα στελέχη των επιχειρήσεων θεωρούν πως η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και αυτός είναι ένας τρόπος να ανακουφιστεί ελαφρώς η κοινωνία.

Τονίζουν επίσης ότι τα περιθώρια κέρδους στη βενζίνη για τρεις κλάδους εμπορία, μεταφορά και λιανική πώληση είναι 6%, ένα ποσοστό το οποίο το μοιράζονται όλες οι επιχειρήσεις αυτών των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ