Νέα
  • ΓΔ: 1451.4 -0.25%
  • Τζίρος: 21,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση των τιμών με φόντο την Ουκρανία - Ο «παράγοντας Κίνα»

Νέα βουτιά έκαναν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, επανερχόμενες πιο κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησαν 5,5% κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 97,30 δολάρια. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και για τα συμβόλαια του μπρεντ, το οποίο αγοράζει η Ευρώπη, με την τιμή να διαμορφώνεται στις 12.00 λίγο πάνω από τα 100 δολάρια.

Καθοδικά κινήθηκε αρχικά και η τιμή του φυσικού αερίου για την Ευρώπη (TTF), με τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου να υποχωρούν μετά το άνοιγμα της αγοράς στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε προς τα 120 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η τιμή του μπρεντ έφθασε την περασμένη εβδομάδα κοντά στα 140 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ και οι διακυμάνσεις του ήταν πρωτοφανείς, υπερβαίνοντας τα 20 δολάρια ενδοσυνεδριακά.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο 12μηνο

  • 22/4/2021: 62 δολάρια το βαρέλι
  • 12/10/2021: 84 δολάρια το βαρέλι
  • 18/2/2022: 93 δολάρια το βαρέλι
  • 2/3/2022: 112 δολάρια το βαρέλι
  • 7/3/2022: 139 δολάρια το βαρέλι
  • 9/3/2022: 122 δολάρια το βαρέλι

 

Πώς η Κίνα συμβάλλει στη μείωση των τιμών πετρελαίου

Οι τελευταίες εξελίξεις που βοηθούν στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου είναι η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, η οποία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές αργού, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.  

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η διαταραχή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου πιέζει μία αγορά που είναι ήδη πολύ σφιχτή, ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη αργού.

Η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Αν και πολλοί αγοραστές συνεχίζουν να μην αγοράζουν το ρωσικό αργό, γιατί φοβούνται μελλοντικές κυρώσεις ή να μην πληγεί η φήμη τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εξαγωγές τους συνεχίζονται σε κάποιο βαθμό. Η ρωσική εταιρεία Surgutneftegas προσφέρει ευέλικτη χρηματοδότηση σε πελάτες της για να διατηρήσει τις πωλήσεις της, ενώ η Ινδία επεξεργάζεται μηχανισμό για να διευκολύνει το εμπόριο πετρελαίου με τη χρήση του ρουβλιού και του νομίσματός της.

Το τελευταίο κύμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Κίνα, που έχει γίνει έντονο σε κάποιες από τις πιο αναπτυγμένες πόλεις και οικονομικές ζώνες της, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δεδομένης της στρατηγικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η χώρα. Η Κίνα κλείνει αμέσως δραστηριότητες όταν εμφανίζονται κρούσματα, κάτι που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης ενέργειας. 

Το Πεκίνο διοχέτευσε περισσότερα κεφάλαια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαμόρφωσε σε χαμηλότερο επίπεδο την ισοτιμία αναφοράς του γουάν για να στηρίξει την οικονομία.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων

Ο βασικός διαπραγματευτής της Ουκρανίας δήλωσε ότι εργάζεται για μία παύση πυρός με τη Ρωσία πριν τη διακοπή των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών για να μπορέσουν να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Στη Βρετανία, η συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects προειδοποίησε βουλευτές ότι η χώρα θα πρέπει να καθιερώσει την πώληση φυσικού αερίου και πετρελαίου με δελτίο, αν συνεχισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για τους καταναλωτές, πάντως, το κόστος από τον πόλεμο είναι ήδη τεράστιο καθώς οι τιμές της βενζίνης, του ντίεζελ, του υγραερίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ