Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Συνέχιση του ράλι στα ενοίκια και το 2022 - Δεδομένα και εκτιμήσεις

Πηγή: Pixabay

Eκρηκτική αύξηση έχουν καταγράψει οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση τα τελευταία χρόνια. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το... ράλι θα συνεχιστεί.

Ακριβό κόστος κατασκευής, συσσωρευμένη ζήτηση, έλλειψη νέων οικοδομών την τελευταία δεκαετία είναι οι βασικότεροι παράγοντες που έχουν επηρεάσει τις τιμές αγοράς και μίσθωσης. Πανδημία και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην αύξηση των ενοικίων.

Οι τιμές των ακινήτων για το 2021 κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτροχιάζοντας επενδυτικές σκέψεις υποψήφιων αγοραστών αλλά και τους προϋπολογισμούς όσων νοικοκυριών βρίσκονται σε ενοίκιο ή όσων υπολόγιζαν να προχωρήσουν σε μίσθωση κατοικίας. Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό αυξάνει το οικοδομικό κόστος.

Η περίοδος της πανδημίας και τα συνεχή lockdown είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα νοικοκυριά ανάγκασε ένα μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης να αδυνατεί να προχωρήσει σε αγορά κατοικίας και όλο και περισσότεροι να στρέφονται στην λύση του ενοικίου.

Επιπλέον οι ραγδαίες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά που αγγίζουν ακόμη και το 20%-30% και αύξηση στις τιμές των οικοπέδων, επηρεάζουν άμεσα τις ζητούμενες τιμές πώλησης.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox, ελληνική startup, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.

Τι ποσοστό άγγιξαν οι διαφορές τιμών στα ενοίκια της Αθήνας και του Πειραιά

Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση έχουν καταγράψει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα οι ανοδικές τάσεις στις τιμές μίσθωσης ακινήτων από το 4ο τρίμηνο του 2020 έως το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 5.11% εντός Αθήνας και μόνο 1.18% εντός Πειραιά, ενώ ραγδαία ήταν η αύξηση στην υπόλοιπη Αττική που άγγιξε το 12,29%.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται αναλυτικά οι διαφορές στις τιμές ενοικίων σε διάφορα προάστια και περιοχές.

Γράφημα με τιμές ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αθήνα

Τι ποσοστό άγγιξαν οι διαφορές τιμών στις πωλήσεις ακινήτων στην Αθήνα και τον Πειραιά

Η αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων μέσα σε έναν χρόνο στην Αθήνα ανάμεσα στο 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021 αγγίζει το 7.98% στο σύνολο των προαστίων της Αθήνας και στο 1,89% στην υπόλοιπη Αττική, ενώ η διαφορά στον Πειραιά φτάνει έως 9,66%.

Ανάλογα με την περιοχή παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα. Οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με την ειδικότερη τοποθεσία, αν είναι κοντά σε ΜΜΜ, αν είναι ανακαινισμένο ή ακόμα και αν έχει αυτόνομη θέρμανση.

Γράφημα με τιμές ακινήτων ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αθήνα

Τι δείχνουν τα εγχώρια στατιστικά στοιχεία για τα ακίνητα

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα μας το 2020 σημείωσε άνοδο 4,3% στις τιμές των ακινήτων, έναντι της αύξησης 7,2% που είχε το 2019. Η αγορά ακινήτων όμως όπως αποδείχθηκε, κατάφερε να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των τιμών ακινήτων σε όλη τη επικράτεια με ποσοστό 3,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους από 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση του 4ου τριμήνου του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σημειώθηκε στα Γρεβενά με ποσοστό αύξησης 19,70%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Άρτα με 9,60%. Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, η χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό μέσο παρατηρείται στο Κιλκίς με 2,88€/τ.μ. και η υψηλότερη στη Χαλκιδική με 30€/τ.μ.

Η πράσινη προσαρμογή των ακινήτων ανεβάζει τα κόστη κατασκευής

Πράσινη μετάβαση: Η πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι από το 2023 και μετά θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση σε εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης, προαναγγέλλει μια σειρά μεταβολών που έρχονται στην κτηματαγορά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης.

Αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την σωτηρία της βιοποικιλότητας με ορίζοντα το 2030 στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα οικοδομήματα κατά 60%. Η πράσινη προσαρμογή των ακινήτων όπως είναι φυσικό, θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος κατασκευής και τα οικοδομικά υλικά ενώ παράλληλα υπάρχει η ανησυχία από τους πολίτες για τις μεταπωλήσεις και ενοικιάσεις όσων ακινήτων δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η ΕΕ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ