Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κίνηση έκπληξη από τη Σαουδική Αραβία - Τι σχεδιάζει με την Κίνα

Οι εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

H Σαουδική Αραβία συζητά με το Πεκίνο για την τιμολόγηση κάποιων από τις πωλήσεις πετρελαίου της στην Κίνα στο νόμισμα της δεύτερης, το γουάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Μία τέτοια κίνηση θα μείωνε την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και θα σηματοδοτούσε την περαιτέρω στροφή των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας προς την Ασία.

Δυσφορία του Ριάντ με τις ΗΠΑ

Οι συζητήσεις του Ριάντ με το Πεκίνο για να γίνει το γουάν το νόμισμα αναφοράς στα συμβόλαια πετρελαίου είχαν κολλήσει επί έξι χρόνια, αλλά επιταχύνθηκαν φέτος καθώς οι Σαουδάραβες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν τους έχουν στηρίξει αμυντικά παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, είναι οργισμένοι για την έλλειψη στήριξης από τις ΗΠΑ στην παρέμβαση που έκαναν στον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική τους Υεμένη και για την επιδίωξη του Μπάιντεν να συμφωνήσει με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά τους. Επίσης, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι σοκαρισμένοι από την ταχεία αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν πέρυσι.

Η Κίνα αγοράζει περισσότερο από το 25% του πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία. Αν οι πωλήσεις αυτές τιμολογηθούν σε γουάν, θα ενισχυθεί αναμφίβολα το κύρος του κινεζικού νομίσματος.

Η τιμολόγηση ακόμη και ενός ποσοστού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας - που είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας του «μαύρου χρυσού» - στην Κίνα θα αποτελούσε μία μεγάλη στροφή για το Ριάντ. Σήμερα, περίπου το 80% των παγκόσμιων πωλήσεων αργού διεκπεραιώνονται σε δολάρια, ενώ οι Σαουδάραβες τιμολογούν όλες τις εξαγωγές τους σε δολάρια μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση Νίξον το 1974, η οποία περιλάμβανε και εγγυήσεις για την ασφάλεια τους.

Η Κίνα καθιέρωσε το 2018 συμβόλαια πετρελαίου σε γουάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κάνει εμπορεύσιμο το νόμισμά της, αλλά η κίνηση αυτή δεν επηρέασε την κυριαρχία του δολαρίου στην αγορά πετρελαίου.

Η Κίνα  θέλει να απεμπλέξει το εμπόριό της από το δολάριο

Για το Πεκίνο, η χρήση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές της έχει γίνει πολύ επικίνδυνη λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία όσο και στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αξιωματούχοι της Κίνας διαμήνυσαν σήμερα ότι δεν εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν θέλουν να υποστούν κόστος από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Κίνας

Ενδιαφέρον έχει η σημαντική ανάπτυξη των σχέσεων του Ριάντ με το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα βοήθησε τη Σαουδική Αραβία στην κατασκευή δικών της βαλλιστικών πυραύλων και άρχισε να επενδύει σε projects που προωθούσε ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (γνωστός και ως MBS από τα αρχικά).

Εν τω μεταξύ, η σχέση της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκε μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, ο οποίος είχε αναφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του ότι το βασίλειο θα πρέπει να είναι «παρίας» για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, την οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, διέταξε ο MBS.

Παράλληλα, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι αυτές που ήταν παλιά. Οι ΗΠΑ είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο και ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εισήγαγε 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία, τον Δεκέμβριο του 2021 εισήγαγε λιγότερα από 500.000 βαρέλια.

Αντίθετα, οι εισαγωγές αργού της Κίνας εκτινάχθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με την ανάπτυξη – θαύμα της οικονομίας της. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού της Κίνας με 1,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ ακολουθεί η Ρωσία με 1,6 εκατ. βαρέλια.

Οι κίνδυνοι μίας συμφωνίας

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τη συζήτηση για τιμολόγηση των εξαγωγών σαουδαραβικού πετρελαίου σε γουάν ως «πολύ ευμετάβλητη και επιθετική», σημειώνοντας ότι το Ριάντ προωθούσε την ιδέα αυτή στο παρελθόν, όταν υπήρχαν εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ριάντ.

Προβληματισμός υπάρχει και μεταξύ των συμβούλων του MBS, οι οποίοι τον έχουν προειδοποιήσει για απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες, αν προχωρήσει το σχέδιο αυτό βιαστικά.

Με τις πωλήσεις πετρελαίου σε γουάν, η Σαουδική Αραβία θα συνδεόταν στενότερα με το κινεζικό νόμισμα, το οποίο δεν έχει προσελκύσει διεθνείς επενδυτές λόγω των capital controls που επιβάλλει η Κίνα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ