Νέα
  • ΓΔ: 1040.94 +0.99%
  • Τζίρος: 30,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Αυξήθηκε πάνω από τα 106 δολάρια μετά την προειδοποίηση του ΙΕΑ

Εντάθηκε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μετά το μεσημέρι, φθάνοντας το 8%, μετά τη χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι από τον Απρίλιο μπορεί να λείπουν από την αγορά τρία εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων λόγων των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν πάνω από τα 106 δολάρια το βαρέλι στις 18.00, σημειώνοντας άνοδο μετά από τρεις ημέρες μειώσεων.

Ανοδικά κινείται από το πρωί και η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF), με τα συμβόλαια Απριλίου να αυξάνονται κατά 4% στα 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ενώ νωρίτερα είχαν ξεπεράσει τα 113 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η μείωση της προσφοράς θα είναι μεγαλύτερη από τον αναμενόμενο περιορισμό της ζήτησης που θα προκαλέσουν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων.  

Στα 120 δολάρια βλέπει την τιμή του μπρεντ η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ ανοδικά κατά 20 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο στα 120 δολάρια το βαρέλι, εκτιμώντας ότι η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο.

Η μείωση αυτή θα είναι μεγαλύτερη από τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αργού, την οποία η τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά στα 600.000 βαρέλια.

«Τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση πλήττονται, αλλά η προσφορά πλήττεται περισσότερο και πρέπει να αναμένεται μία σφιχτή αγορά πετρελαίου για τα επόμενα δύο τρίμηνα», ανέφερε η τράπεζα SEB.

Οι τιμές είχαν υποχωρήσει χθες λόγω της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα έναντι μείωσης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η αγορά πετρελαίου αγνόησε τη χθεσινή απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας καθώς αυτή είχε προεξοφληθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ