Νέα
  • ΓΔ: 1417.61 +0.95%
  • Τζίρος: 51,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Προς μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στην ΕΕ λόγω του πολέμου

Fitch Ratings
Fitch Ratings / Πηγή: Associated Press

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει πιο πιθανή μία μεγαλύτερη ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2023 και κάποια κοινή ανάληψη δημοσιονομικού βάρους από τις χώρες-μέλη της, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Σε έκθεσή του , με τίτλο: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί προβλήματα για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης», ο Fitch σημειώνει ότι ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι σημαντικός αναφορικά με την αξιολόγηση της επίπτωσης στο αξιόχρεο.

Σημειώνει, ακόμη, ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα διαφέρουν μεταξύ των χωρών, ανάλογα με την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο ή τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

εισαγωγές, ρωσικό αέριο

Η επίπτωση στα δημόσια οικονομικά θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση σε επίπεδο πολιτικών και από τον βαθμό που το κόστος του θα αναληφθεί από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ενεργειακή αγορά θα είναι το βασικό μακροοικονομικό κανάλι μετάδοσης των επιπτώσεων, μέσω των αυξημένων τιμών, καθώς στη Ρωσία αντιστοιχεί το 38% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και το 23% των εισαγωγών πετρελαίου της το 2020.

εξαγωγές στη Ρωσία

Αναθεώρηση των προβλέψεων

Ο Fitch αναφέρει ότι θα προχωρήσει εντός της εβδομάδας στην αναθεώρηση των προβλέψεων της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2022, προαναγγέλλοντας «ψαλίδισμα» τους.

Από την πλευρά του, ο Moody’s αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.

«Στις βασικές μακροοικονομικές μας προβλέψεις, η παγκόσμια ανάπτυξη μειώνεται, αλλά δεν εκτροχιάζεται.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι το συνολικό  ΑΕΠ των οικονομιών της G20 θα αυξηθεί 3,6% φέτος αντί 4,3% που εκτιμούσε τον Φεβρουάριο, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα της G20, για την οποία προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ (7% φέτος και 3% το 2023 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 2% φέτος και 1,5% το επόμενο έτος).

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ