Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Αν η ΕΚΤ τερματίσει τις αγορές ομολόγων, όπως σχεδιάζει, στο τρίτο τρίμηνο, «αυτό μας ανοίγει τη δυνατότητα για την αύξηση των επιτοκίων φέτος, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε εκδήλωση στο Ανόβερο.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο για εμένα ότι αν οι προοπτικές των τιμών το καταστήσουν αναγκαίο, θα πρέπει να συνεχίσουμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και επίσης να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την έξοδο από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική».

Ο Νάγκελ, ο οποίος συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ, τόνισε ότι είναι σημαντικοί οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

«Εως τώρα, πολλοί ανησυχούσαν ότι η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάκαμψη, αν γινόταν πρόωρα πιο σφιχτή. Κατά τη γνώμη μου, σήμερα είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να δράσουμε πολύ αργά», τόνισε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός ομόλογός του, Κλάας Κνοτ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει να γίνουν δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022, εφόσον αναθεωρηθούν περαιτέρω προς τα πάνω οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ