Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Σήμα για παράταση του waiver των ελληνικών ομολόγων

Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, έστειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική πρόοδο΄ς της Ελλάδας. 

Η ΕΚΤ δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα για τις χρηματοδοτήσεις της, τα οποία μάλιστα αγόραζε στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP). 

Το waiver λήγει τον Ιούνιο

To λεγόμενο waiver – η άρση, δηλαδή, της διάταξης που προβλέπει ότι η ΕΚΤ δέχεται  ως ενέχυρα μόνο ομόλογα με επενδυτική διαβάθμιση – λήγει τον Ιούνιο, αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου μέσω επανεπενδύσεων ομολόγων του PEPP που λήγουν, αναμένεται δε ότι θα συνεχίσει να τα δέχεται και ως ενέχυρα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι μία απόφαση σχετικά με το θέμα αυτό θα υπάρξει σύντομα. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε δει μεγάλη βελτίωση στην ελληνική οικονομία, τόσο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η δημοσιονομική προσαρμογή, και αυτό έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης», είπε ο ντε Γκίντος, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη… και να έχουμε κατά νου ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, είναι πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι ήταν πριν από δύο ή τρία χρόνια».

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ‘ΒΒ υψηλό», μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ