Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δύο ταχυτήτων – Ποιοι ευνοούνται

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Φορολογούμενους δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κατάργηση του προστίμου για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην περίπτωση κατά την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Πρόκειται για αυτούς που ευνοούνται από τη συγκεκριμένη διάταξη, που είναι κυρίως συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν μπει σε μεγάλες περιπέτειες με την εφορία λόγω των αναδρομικών που έλαβαν και εκλήθησαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως το τέλος του 2021. 

Από την άλλη πλευρά, είναι όσοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν πρόστιμα για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 500 ευρώ.

Ειδικότερα:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

►Διαβάστε και: Καύσιμα: Ο μηχανισμός της επιδότησης - Ποσά, δικαιούχοι και bonus 5 ευρώ

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστεί με την αρνητική διαφορά φόρου.

3. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Το πρόβλημα με τους συνταξιούχους

Χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016, αλλά αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικροποσά, κλήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ με την τροποποιητική δήλωση που υπέβαλαν για να δηλώσουν τα αναδρομικά.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι βρέθηκαν να πληρώνουν για παλιά αναδρομικά, πρόστιμα υψηλότερα από τα ποσά που έχουν λάβει.

Το θέμα είχε απασχολήσει τη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών - ΔΕΔ της ΑΑΔΕ, η οποία έχει εκδώσει αποφάσεις που δικαίωναν φορολογούμενους, ακυρώνοντας τέτοιου είδους πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης, όταν ο υπόχρεος δεν ήξερε και δεν είχε λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής ότι πρέπει να κάνει συμπληρωματική δήλωση για έξτρα ποσά που του κατέβαλε.

]Σύμφωνα με τη ΔΕΔ, είναι υποχρέωση της φορολογικής αρχής που υπαγορεύεται από ρητές διατάξεις, αλλά και από «την αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία επιτάσσει την άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δηλαδή κατά τρόπο σύμφωνο με τα χρηστά ήθη».

►Διαβάστε και: Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ σε άλευρα και ηλιέλαιο - Ανησυχία για ελλείψεις

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ