Νέα
  • ΓΔ: 798.11 -2.44%
  • Τζίρος: 58,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ερωτήσεις-απαντήσεις για την έκπτωση φόρου και τους κόφτες

POS / Πηγή: Intime
POS / Πηγή: Intime

Τρεις κόφτες έχει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για έξτρα έκπτωση φόρου, που φτάνει μέχρι και τα 2.200 ευρώ, για τους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν e- αποδείξεις για υπηρεσίες από 20 επαγγέλματα.

Οι αποδείξεις είναι ατομικές και δεν μεταφέρονται στον σύζυγο, οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση αυτών που σχετίζονται με την επισκευή σπιτιού εφόσον δικαιούνται έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, ενώ το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ετησίως.

Το imerisia.gr παρουσιάζει 8 ερωτήσεις-απαντήσεις για τα κίνητρα που παρέχονται στους φορολογούμενους ώστε να κάνουν δαπάνες από συγκεκριμένα επαγγέλματα και να κερδίζουν έκπτωση φόρου.

1. Ποια είναι η υποχρέωση που έχουν ετησίως οι φορολογούμενοι;

Οι φορολογούμενοι μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών (κάρτα, e-banking κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματός τους με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν θα πιάσουν τον στόχο απειλούνται με έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που θα λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% του ετησίου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 5% του ετησίου εισοδήματός του, δηλαδή 220 ευρώ (22% x 5% x 20.000 ευρώ).

2. Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις e-δαπάνες;

Η νέα ρύθμιση ισχύει για τέσσερα χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025, και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για συγκεκριμένες δαπάνες. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως.

3. Ποιες αποδείξεις δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου;

Eίναι οι αποδείξεις που αφορούν κτηνιατρικές υπηρεσίες, Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανση, Εργασίες ηλεκτρολόγου, Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, Εργασίες ξυλουργού, Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., Εργασίες σκυροδέματος, Υπηρεσίες ταξί, Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, Υπηρεσίες κηδειών, Υπηρεσίες μασάζ, Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας, Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, Ανάπτυξη φωτογραφιών, Σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), Νομικές υπηρεσίες, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

4. Ποια ιατρικά έξοδα μετρούν διπλά;

Διπλά μετρούν για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος οι e-αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους.

5. Oι e-αποδείξεις μπορούν να μεταφερθούν στην/στον σύζυγο;

«Οι δαπάνες αφορούν αποκλειστικά τον φορολογούμενο και δεν δύναται το τυχόν πλεονάζον ποσό να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης», αναφέρει η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου. Αυτό σημαίνει ότι το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να μεταφερθεί στη σύζυγο και το αντίστροφο.

6. Φορολογούμενος που δικαιούται έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν την ανακαίνιση ενός ακινήτου, δικαιούται και την έκπτωση για δαπάνες που σχετίζονται με την επισκευή ή συντήρηση του σπιτιού του;

Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, δεν δικαιούνται τη μείωση φόρου, εφόσον μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος δικαιούνται έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

7. Πώς διαμορφώνεται η έκπτωση φόρου;

Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα της απόφασης του ΥΠΟΙΚ θα έχουν έκπτωση φόρου:

  • έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, 
  • έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, 
  • έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, 
  • έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και
  • έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

8. Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ τι όφελος έχει;

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δίνει με e-απόδειξη σε ηλεκτρολόγο 8.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης, δηλαδή 2.400 ευρώ, αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του, με αποτέλεσμα να μειωθεί στα 17.600  ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει ανέρχεται σε 2.572 ευρώ, ενώ χωρίς την έκπτωση θα πλήρωνε 3.100 ευρώ, δηλαδή το κέρδος ανέρχεται σε 528 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ