Νέα
  • ΓΔ: 1428.65 +0.41%
  • Τζίρος: 12,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και η εξάρτηση από τη Ρωσία

Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς έχει πολύ υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές, από τις οποίες πάνω από το 50% γίνονταν από τη Ρωσία.

Το πετρέλαιο κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα

Στοιχεία της Eurostat δείχνουν, επίσης, ότι το πετρέλαιο έχει μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική οικονομία, με το ποσοστό του στο ενεργειακό μείγμα να αντιστοιχεί στο 50,7% το 2020 έναντι 34,5% στην ΕΕ.

Οσον αφορά στο φυσικό αέριο, η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας είναι λίγο χαμηλότερη από αυτή της ΕΕ (22,3% έναντι 23,7%, αντίστοιχα).

Παραπλήσια είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και την ΕΕ, με τα σχετικά ποσοστά να διαμορφώνονται στο 22,3% και το 23,7%, αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχύει και για τα στερεά ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης), με το ποσοστό της χώρας μας να διαμορφώνεται στο 8,3% και της ΕΕ στο 10,2%. Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλότερο στο παρελθόν, αλλά μειώθηκε σημαντικά λόγω της πολιτικής για την απολιγνιτοποίηση.

Στο 81,4% η εξάρτηση από τις εισαγωγές

Η Ελλάδα, όμως, έχει πολύ υψηλότερο δείκτη εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, ο οποίος το 2020 ανερχόταν στο 81,4% έναντι 57,5% στην ΕΕ.

Ειδικότερα, είναι αναγκασμένη να καλύπτει με εισαγωγές το σύνολο των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η εξάρτησή της από εισαγωγές στερεών ορυκτών καυσίμων και ΑΠΕ είναι πολύ μικρή (8,3% και 3,5%, αντίστοιχα).

Στο 46,5% οι ρωσικές εισαγωγές

Η Ελλάδα ήταν επίσης περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούσαν στο 46,5% της διαθέσιμης ενέργειας το 2020 έναντι 24,4% στην ΕΕ.

Η ΕΕ εισήγαγε το 2020 το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε καθώς η δική της παραγωγή κάλυπτε μόνο το 42% των αναγκών της. Η μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ σε σχέση με την Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια που έχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΕΕ είναι πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο, καθώς το 46% των εισαγωγών της το έπαιρνε από τη χώρα αυτή έναντι 26% που είναι οι εισαγωγές πετρελαίου από αυτή.

ενεργειακό μείγμα ΕΕ, Eurostat
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ