Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: «Καλπάζει» το diesel και ξεπερνά τη βενζίνη - Υποχωρεί το πετρέλαιο στις αγορές

Πηγή: Eurokinissi

Οι ελπίδες που έχουν καλλιεργηθεί τις τελευταίες ώρες για αποκλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μία μικρή αίσθηση ευφορίας, που αποτυπώνεται και στις αγορές, με νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, που βρέθηκε μετά από αρκετές ημέρες κάτω από το όριο των 110 δολαρίων το βαρέλι.

Μερική αποκλιμάκωση και στην τιμή του φυσικού αερίου, που μετά από μία πτήση στα επίπεδα των 115 ευρώ την μεγαβατώρα, απόρροια η επιμονής της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια και της άρνησης της Ευρώπης να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Ξεπερνά την τιμή της βενζίνης το diesel 

Την ίδια στιγμή οι τιμές στην αντλία ίπτανται σε ιστορικά υψηλά, ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμη και την τιμή της βενζίνης, κάτι που αν μη τι άλλο είναι απορίας άξιο και ίσως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Πάντως, με δεδομένο ότι οι λιανικές τιμές προσαρμόζονται με μικρή χρονοκαθυστέρηση, οι όποιες μειώσεις αναμένεται να φανούν στην αγορά από την Πέμπτη και μετά.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ανεπίσημα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι κοντά στα 2,1 ευρώ το λίτρο, ενώ χθες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών ήταν στα 2,067 ευρώ το λίτρο.

Εκεί που πραγματικά υπάρχει υπερ-πτήση είναι στην τιμή του diesel κίνησης. Η μέση του τιμή σήμερα είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Χθες η μέση τιμή ήταν στα 1,977 ευρώ ο λίτρο. Εκείνο, πάντως, που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη είναι το γεγονός σε κάποια πρατήρια η τιμή του diesel κίνησης είναι υψηλότερη της βενζίνης.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή ήταν σήμερα κοντά στο 1,6 ευρώ το λίτρο από 1,580 ευρώ το λίτρο που ήταν χθες.

Νέα υποχώρηση για το Brent 

Στις διεθνείς αγορές το Brent ήταν λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ λίγο κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, με πτώση λίγο πάνω από το 2%. Να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή του πετρελαίου είχε μεγάλη διακύμανση.

Ετσι έχει καταγράψει υψηλό στα 114,83 δολάρια και χαμηλό στα 104,84 δολάρια. Η μεγάλη πτώση σημειώθηκε μετά το κλίμα ευφορίας που υπήρξε με την ολοκλήρωση των επαφών Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά εν συνεχεία άρχισε να καλύπτει μέρος των αρχικών απωλειών και κινήθηκε στην περιοχή των 110 δολαρίων το βαρέλι.

Το φυσικό αέριο έκλεισε στα 106,5 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στην περιοχή των 115 ευρώ. Οι υψηλές τιμές οφείλονται στην απειλή της Ρωσίας να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Δύση, εάν η τελευταία δεν δεχθεί να πληρώνει σε Ρούβλια, όπως απαιτεί ο πρόεδρος Β. Πούτιν.

Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρέθηκε χθες 232,38 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 2,71%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ