Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διογκώνεται το κόστος για τις οικονομίες της Ευρώπης

Πηγή: Pixabay

To οικονομικό κόστος για την Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία διογκώνεται καθημερινά, όπως δείχνουν μίας σειρά στοιχείων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας αλλά και νέες προειδοποιήσεις από αξιωματούχους.

Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο κάλπασε στην Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ η τελευταία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών 

Ο πόλεμος έχει μειώσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στις οικονομικές προοπτικές τους και έχει ωθήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες τους στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985 που υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία.

Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό τον Μάρτιο – στο 9,8% από 7,6% τον Φεβρουάριο - το υψηλότερο επίπεδο 40 ετών, ενώ στη Γερμανία ξεπέρασε επίσης τις προβλέψεις και σκαρφάλωσε στο 7,6%, επίπεδο που δεν είχε σημειωθεί από τις αρχές της 10ετίας του ’80.

Με τα δεδομένα αυτά, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή από την Eurostat, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υψηλότερος από το 6,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτός από τον πληθωρισμό, η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει την προοπτική μεγάλης επιβράδυνσης της ανάπτυξης, με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης να προβλέπει φέτος ανάπτυξη 1,8% και να προειδοποιεί για ύφεση σε περίπτωση περικοπής των προμηθειών αερίου.

Καμπανάκι από Λαγκάρντ

Καμπανάκι κτύπησε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος του», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από την Κύπρο, όπου μίλησε σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας, επαναλαμβάνοντας ότι οι όποιες αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι σταδιακές και περιγράφοντας «σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη» καθώς και «σημαντική αβεβαιότητα» για τις οικονομικές προοπτικές.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, εντάχθηκε σήμερα στην ομάδα των ομολόγων του που θεωρούν πιθανή την αύξηση των επιτοκίων φέτος, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας είπε ότι η αύξηση είναι μάλλον βέβαιη.

Από την πλευρά του, το γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ, ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, τάχθηκε υπέρ δύο αυξήσεων επιτοκίων φέτος – μία τον Σεπτέμβριο και μία τον Δεκέμβριο - κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας κάθε φορά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ