Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αδ. Γεωργιάδης: Η ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας

"Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στα ερευνητικά κέντρα και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία θα εισπράξει τα όποια οφέλη από την εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς θα μπορέσει ενδεχομένως να προχωρήσει σε εμπορική εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών".

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Λαμία, με θέμα "Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για Ισχυρή Ελλάδα".

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη: "Η ΕΑΒ παρουσίασε πέρυσι οριακά κέρδη, ρύθμισε όλα της τα χρέη και οι δύο βασικοί της πελάτες, η Πολεμική Αεροπορία και η Lockheed Martin βλέπουν ουσιαστική πρόοδο στον χρόνο παράδοσης, με τα όποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Άρα, πρώτο μέλημα ήταν η εταιρεία να διασωθεί και να μπει σε μια σειρά, πράγμα το οποίο έχει συμβεί. Δεύτερο μέλημα να μπορεί να προχωρήσει σε καινούριες δράσεις, όπως αυτό ακριβώς το πρόγραμμα για το οποίο η ημερίδα σας μας μιλάει σήμερα. Δηλαδή για τη συνεργασία πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με μία εταιρεία του δημοσίου μεν, αλλά εταιρεία που παράγει κέρδη και λειτουργεί στον ιδιωτικό χώρο με ανταγωνιστικότητα για να παράγουμε προϊόντα τα οποία θα είναι και χρήσιμα στην εθνική άμυνα της χώρας, αλλά θα φέρουν και κέρδη.

"Επενδύοντας χρήματα πάνω σε αυτά και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και που σχεδιάζονται από ανθρώπους της πατρίδας μας, καταφέρνουμε αντί να πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό και να κάνουν αυτά τα πράγματα, να μείνουν να δουλέψουν στην ΕΑΒ και να δώσουν στην πατρίδα αυτά τα αποτελέσματα".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "δεν είναι μόνο οι διάφορες αρνητικές ειδήσεις που ακούει η κοινωνία μονίμως για την ΕΑΒ, αλλά και οι θετικές ειδήσεις, όπως ότι η ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που απ' ό,τι φαίνεται θα αποτελέσει το μέλλον του τρόπου της άμυνας των χωρών. Βλέπετε στον πόλεμο της Ουκρανίας ότι οι Ουκρανοί με τα drones έχουν καταφέρει να κάνουν ζημιά στο ρωσικό στρατό τεράστιο, υπέρ-πολλαπλάσια της αξίας των drones. Άρα, λοιπόν εδώ έχουμε μια τεχνολογία αιχμής, εξαιρετικά χρήσιμη και μια συνεργασία, η οποία τελικώς είναι προς το συμφέρον όλων και για το πανεπιστήμιο και για την ΕΑΒ και για την Εθνική 'Αμυνα".

Ο υπουργός σχολίασε ακόμη: "Συχνά μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΑΒ, αλλά μην ξεχνάμε την παροιμία ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί". Επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, η τρόικα είχε ζητήσει να κλείσουν την ΕΑΒ. Εμείς πετύχαμε να μην κλείσει η ΕΑΒ, με ρητή δέσμευση ότι η ΕΑΒ θα νοικοκυρευτεί και θα μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση, κάτι το οποίο είχαμε επιτύχει. Δυστυχώς, την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ ο τζίρος της ΕΑΒ έπεσε πολύ, κατέγραψε μεγάλες ζημίες και βεβαίως, οι χρόνοι παράδοσης υπερδιπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα ακόμα και προγράμματα που είχαν αναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον προηγούμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας, να κωλυσιεργούν και να μην προχωράει τίποτα. Αυτό με εμάς άλλαξε…".

"Άρα, λοιπόν, το να αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει από την εποχή της αδράνειας και να περάσει στην εποχή της δράσης σε κάτι τόσο κρίσιμο, όπως η κατασκευή ενός ελληνικού drone, είναι αυτό που θέλουμε και γι' αυτό σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια" κατέληξε ο υπουργός.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ